Salkić: Bošnjaci u RS neće pristati da žive u nekoj novoj srpskoj državi

by nedim
| 22:35
2401 salkic

Potpredsjednik bh. entiteta Republika Srpska Ramiz Salkić, reagujući na jučerašnju sjednicu i usvajanje zaključaka NSRS-a, kazao je da su Bošnjaci u bh. entitetu RS zabrinuti nedjelovanjem pravosudnih institucija, ali i međunarodne zajednice, na zaustavljanju tih antiustavnih i separatističkih aktivnosti.

“Zaključci NSRS-a koji su usvojeni na jučerašnjoj sjednici nastavak su kontinuiteta antiustavnog djelovanja entitetskih organa i pojedinaca na provođenju separatističkih aktivnosti sa ciljem podjele Bosne i Hercegovine, ugrožavanja mira i izazivanja oružanih sukoba”, kazao je Salkić.

Krajnje je vrijeme, dodao je, da se zaustavi ratnohuškačka i separatistička politika entitetskih organa i dijela predstavnika bosanskih Srba.

Ovakvo ponašanje i postupci, istakao je, u potpunosti podsjećaju na aktivnosti pobunjenih bosanskih Srba 1991. godine koje su poduzimali na rušenju ustavnog poretka Republike Bosne i Hercegovine i kasnije činjenju ratnih zločina i genocida nad Bošnjacima.

“Ukoliko izostane adekvatna reakcija pravosudnih institucija i međunarodne zajednice na sankcionisanju entitetskih organa i pojedinaca oni postaju saučesnici u ovom procesu i dijele odgovornost za sve ono što se u budućnosti bude dešavalo u Bosni i Hercegovini”, naveo je Salkić.

To će biti, dodao je, jasna poruka žrtvama genocida i drugih teških ratnih zločina, koje je počinila vojska i policija pobunjenih bosanskih Srba, da smo, kako je kazao, ponovo prepušteni sami sebi i svojoj reakciji i odgovoru na stanje koje nam se nameće.

“Mi očekujemo vašu konkretnu i jasnu reakciju na zaštiti mira i ustavnog poretka, ali u isto vrijeme trebate znati da Bošnjaci u ovom entitetu neće pristati da žive u nekoj novoj srpskoj državi. Zbog toga je na vama historijska odgovornost da spriječite Milorada Dodika i entitetske organe, koji su u službi njegove separatističke politike, da ugroze mir i stabilnost, te svojim djelovanjem izazovu oružani sukob po uzoru na ratnog zločinca Radovana Karadžića”, stoji u saopćenju Kabineta potpredsjednika bh.entiteta RS Ramiza Salkića.

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.