Skočibušić: Federacija razmišlja o uvođenju obavezne vakcinacije

by Tuzla Info
| 21:00
  •  
  •  
  •  
  •  

Do sada u FBiH nije zabilježen nijedan slučaj zaraze omikron ali se može očekivati s obzirom na to da se ta nova varijanta virusa proširila Afrikom i u dobrom dijelu evropskih zemalja – izjavio je za Fenu v.d. direktora Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH Siniša Skočibušić.

Kazao je kako nema do kraja konkretnih i konačnih informacija o tom soju te da se prate izjave Svjetske zdravstvene organizacije i stručnjaka iz Južnoafričke Republike.

– Čini se da ova varijanta ima nešto blaže simptome ali da je puno zaraznija za cjelokupno stanovništvo. No, sigurno je da ćemo u idućim sedmicama znati puno više – kazao je Skočibušić.

Komentirajući uvođenje pravila ‘vakcinisan-testiran-prebolio’, naglasio je kako je Zavod za javno zdravstvo FBiH podržao uvođenje Covid-potvrda na Kriznom štabu Federalnog ministarstva zdravstva.

– Sistem bi trebalo primjenjivati prije svega u ‘podređenim fazama’, prvo starački domovi i zdravstvene ustanove, a onda javna uprava i druge ustanove. Taj sistem je do sada jedini razvijeni koji pokazuje određene mjere i učinkovitost i on nam jedino može pomoći u ovom trenutku da kontroliramo pandemiju – ocijenio je direktor Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH.

Dodao je kako je jučer Vlada FBiH donijela odluku da uvođenje tog sistema stavlja u nadležnost kantonalnim vladama tako da bi se vrlo brzo trebalo vidjeti da li će on i koliko brzo zaživjeti.

Napomenuo je i kako je u FBiH prvom dozom cijepljeno 28,81 posto stanovništva, drugom 25,12 posto, a s trećom 0,27 posto stanovništva.

– Nama je najreferentniji ovaj podatak o 25,12 posto cijepljenih, s tim da moramo znati da imamo i određeni broj stanovništva cijepljen u Republici Srbiji i Republici Hrvatskoj – kazao je Skočibušić.

Komentirao je i mogućnost uvođenja obaveznog cijepljena te kazao kako “mnoge evropske zemlje razmišljaju o tome, pa tako i mi”.

– Činjenica da nedovoljan postotak cijepljenih doprinosi sporijem usporavanju pandemije nas na neki način primorava da vrlo aktivno razmotrimo tu ideju tako da će se sigurno i ako dođe do takve odluke na vrijeme reći stanovništvu kako bi se poduzele mjere. Mi se i dalje nadamo da će stanovništvo individualno shvatiti važnost cijepljenja i prihvatiti cijepljenje kao vid borbe za zaštitu zdravlja – poručio je v.d. direktora Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH Siniša Skočibušić.

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.