Čović održao press u Mostaru: Neko se igra s osjećanjima žrtava, zbog toga sam se i izvinio

by nedim
| 14:10

Predsjednik HDZ-a Dragan Čović održao je u Mostaru konferenciju za novinare, nakon sastanka Predsjedništva ove stranke, na kojoj je kazao da se proces pregovora o promjeni Izbornog zakona privodi kraju te da su spremni izbrisati sve prefikse iz Ustava osim imena Hrvat.

– Proces se privodi kraju, a za očekivati je da se u decembru susretnemo još jednom. Kazao sam da nema smisla razgovarati u izbornoj godini i u tom duhu smo vodili rasprave. Ispoštovali smo sve ono što HNS traži, a to je prije svega legitimno predstavljanje – kazao je Čović.

Ističe da je optimista te da je za njih važno da su sačuvali vrijednosti Dejtonskog sporazuma.

Poručio je da su o svim prijedlozima koji su stavljeni na sto, imali jasan stav.

– A to je da Hrvati moraju birati svoje predstavnike. S time se složila i većina bošnjačkih predstavnika. Pregovara se o cijelini i pitanje je hoće li sve biti ili ne. Pregovori se moraju završiti u decembru – kazao je Čović.

Naveo je kako su spinovi koje je on doživio od, kako kaže, politike Sarajeva nakon glasanja u Domu naroda, stvorilii jednu lažnu priču.

– Mi smo se izjašnjavali o zaključcima. Problem je što se neko igra s osjećanjima žrtava, zbog toga sam se i izvinio žrtvama – izjavio je on.

Na pitanje novinara o zahtjevima da se iz ustava izbrišu etnički predznaci, Čović je kazao da su spremni izbrisati sve prefikse iz Ustava, osim naziva konstitutivnog naroda.

– Spremni smo izbrisati sve prefikse ili predznaka iz Ustava, ali nismo spremni izbrisati naziv konstitutivnog naroda, nismo spremni izbrisati ime Hrvat iz Ustava – zaključio je, piše Oslobođenje.