Dodik: I kad se vratimo u institucije Bosna neće nikad biti kao ona prije

by nedim
| 13:01

Milorad Dodik je u intervjuu za Sputnjik, po pitanju vojske, rekao da se ništa nije promijenilo od onoga što je pričano prije mjesec dana.

– Mi smo poslali materijale u skupštinu. Niko od predlagača to nije povukao. Predloženi su određeni zaključci da se povlači saglasnost i ostavlja rok od šest mjeseci da se normativno uredi ta oblast. Od početka smo govorili da smo spremni da vojni potencijal na nivou BiH bude prepolovljen. Ako toga nema, imamo dva procesa – napomenuo je Dodik.

On je pojasnio da je jedan da se donese zakon o vojsci Republike Srpske koja joj po Ustavu pripada, ali je ukinuta nasiljem međunarodnog faktora, i druga, zakon o demilitarizaciji prostora Republike Srpske u pogledu vojnih struktura, ne policijskih.

Dodao je i da mu je degutanto da komentariše Šmita i da očigledno tu ima neke vrste osvete u plasiranju neistina.

Odgovarajući na pitanje da li misli da će Zapad da dozvoli vojsku Republike Srpske, Dodik je rekao da je to put kojim Srpska ide.

– To je put kojim idemo. Oni su uporno nastojali da nas gurnu u NATO savez. Zato razumijem generalnog sekretara NATO saveza koji stalno nešto govori protiv mene. Ne mogu da vjerujem da sam ja toliko značajna faca. Ali i dalje mu poručujem da Republika Srpska neće u NATO i da je izrazila svoju volju kroz odluku Skupštine. Srpska želi da ostane neutralna, Srpska nije za NATO i nije ni za jedan drugi vojni savez – naglasio je Dodik.

Koncentracija vojske na prostoru BiH uvijek se kroz istoriju, kako kaže, loše završavala i zato je demilitarizacija najbolja ponuda.

Komentarišući to što je komesaru EU Oliveru Varheljiju prenio da su predstavnici Republike Srpske spremni da se vrate u institucije ukoliko bi bio ukinut Inckov zakon i šta će ako ne bude ukinut, Dodik je ponovio da se neće vratiti.

– Nećemo se vratiti. To je njima jasno. Ako je iko htio da razbije BiH, a očigledno je Incko htio, onda je u tome uspio. Kakav god bio razvoj situacije, pa i kad se vratimo Bosna neće nikad biti kao ona od prije godinu dana – istakao je Dodik i dodao da nema nikakvog razloga za strah od izbijanja nekog sukoba.