Čović nakon sastanka s Varhelyijem: Izmjene Izbornog zakona do kraja godine od presudne važnosti

by Tuzla Info
| 14:54
  •  
  •  
  •  
  •  

Predsjednik HDZ-a i predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović sastao se danas u Mostaru sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varhelyijem.

Čović je na Twitteru objavio da Varhelyiju poželio dobrodošlicu u “prelijepom Mostaru”.

“Razgovarali smo o evropskom putu Bosne i Hercegovine i trenutnoj političkoj situaciji. Rad na reformama prijeko je potreban, izmjene Izbornog zakona do kraja 2021. od presudne su važnosti. Stabilnost i napredak su neophodni”, napisao je Čović nakon sastanka.

 

Čović je, kako je naknadno saopćeno, upoznao komesara s trenutnom političkom situacijom, posebno naglašavajući izmjene Izbornog zakona BiH kao visoki prioritet.

 

Kazao je kako je nužno dovršiti proces do kraja neizborne 2021. godine, unutar kojega je potrebno osigurati potpunu jednakost konstitutivnih naroda u pravima i političkom predstavljanju, kao i implementirati načela jednakosti i nediskriminacije.

Kazao je kako rješenja koja su ponudili hrvatski predstavnici implementiraju i presude Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH. Istaknuo je važnim ozbiljno i održivo napredovanje na putu prema kandidatskom statusu i članstvu u Evropskoj uniji te naročito naglasio važnost hitne stabilizacije političkog dijaloga, prenosi Klix.

“Evropski put Bosne i Hercegovine nema alternativu. U potpunosti smo predani ostvarenju tog cilja”, istaknuo je prilikom razgovora Čović, naglašavajući kako su daljnji iskoraci na tom putu prijeko važni i potrebni.

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.