Džaferović: Dodiku je danas ukazano na to da nema ništa od smanjenja broja vojnika OSBiH

by Tuzla Info
| 13:12
0801 sefik dzaferovic

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović kazao je da je komesar Evropske unije za susjedske odnose i proširenje Olivér Várhelyi nakon sastanka sa članovima Predsjedništva BiH poslao vrlo jasnu poruku, a to je da institucije moraju funkcionirati.

Džaferović je naglasio da je na sastanku ponovio da je jedini mogući izlaz iz situacije da svi poštuju postojeći okvir u kojem djeluju, a to je Ustav BiH, svi usvojeni zakoni, nastavak realizacije 14 prioriteta Evropske komisije te da se radi na tome da BiH što prije dobije kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji.

“Prošle godine u oktobru u Briselu imali smo sastanak s komesarom za proširenje i tom prilikom je od BiH traženo da usvoji samo nekoliko reformi u vezi Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, javne nabavke i sukob interesa i rečeno je da će BiH dobiti kandidatski status sredinom ove godine. Nažalost, to se nije desilo zbog svega što poduzima Milorad Dodik”, kazao je.

Džaferović je također ponovio da je blokada institucija najveći problem u BiH te da je zbog toga ugrožen evropski put, budući da sve brojne reforme usaglašene.

Tvrdi da je komesar Várhelyi poslao poruku da institucije moraju da funkcioniraju, da BiH mora biti efikasna i funkcionalna država te da se blokada rada institucija mora zaustaviti.

Smatra da je to moguće postići uz malo političke volje i spremnosti da se to poštuje princip vladavine prava, odnosno doći u institucije i u institucijama BiH donositi odluke, jer nikakvi razgovori o tome izvan institucija BiH ne dolaze u obzir.

“Niko nema pravo da uvjetuje bilo čime rad institucije i unutar njih raspravljati o svim pitanjima unutar BiH”, podvukao je Džaferović.

Komentirao je i izjave Dodika koji kaže da ne poštuje odluke Ustavnog suda BiH, a to je institucija koja treba tumačiti Ustav BiH, dodajući da se o svemu pa i o državnoj imovini mora se voditi rasprava u državnom parlamentu i donijeti zakon o tome kako je Ustavni sud i zatražio.

Džaferović je istakao da Dodik traži da se Oružane snage BiH reduciraju na polovinu današnjeg sastava što ne može biti prihvaćeno i to mu je ukazano danas na sastanku vrlo jasno.

“Niko nema pravo da traži dogovore izvan institucija i izvan postojećeg okvira u kojem funkcionira BiH – zaključio je član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, prenosi Fena.