Čović ima “rješenje”: Podjela BiH na tri jedinice je spas

by Tuzla Info
| 10:53
0807 covic
  •  
  •  
  •  
  •  

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Dragan Čović, koji od danas pa u narednih osam mjeseci obavlja tu dužnost, izjavio je kako će dati sve od sebe da Dom naroda normalno funkcioniše, te da će kao predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora (HNS) učiniti sve da se pronađu nužna rješenja kako bi mogli participirati u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti.

“Došli smo u situaciju da sporazum iz Mostara nije realizovan u potpunosti. Sva rješenja u tom sporazumu se vide, samo je pitanje kako napraviti kompromis ključnih političkih stranaka i da se onda možemo posvetiti sređivanju stanja u zemlji”, rekao je on.

Čović je u Sarajevu, prilikom susreta sa novinarima, izjavio da razgovori trebaju biti dinamičniji nego do sada.

Osvrćući se na posjetu predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, Čović je naglasio kako se radilo o radnom ručku.

-Pričali smo, konkretno, u prijateljskom ambijentu o tome kako on može pomoći da mi stabilizujemo situaciju u Bosni i Hercegovini, rekao je on, dodajući da je to bio krajnje prijateljski razgovor prema BiH, te da je na isti način razgovarao i sa predsjednikom i premijerom Hrvatske, Zoranom Milanovićem i Andrejom Plenkovićem.

-Sa Izetbegovićem sam dogovorio stranačke sastanke, kao i sa Dodikom, da probamo usaglašavati između sebe sve što možemo, a ne da se povučemo na tri strane, rekao je Čović piše BHRT.

Čović je ponovio da je konstitutivnost krovna ustavna kategorija dok imamo Ustav kakav imamo, te da je sve što nije usklađeno sa Ustavom, protivustavno.

-Ako želimo bolji Ustav, zna se gdje se to donosi. Sadašnja organizacija BiH je dominantno dejtonska, smatra Čović.

Prema njegovom mišljenju, sporazum iz Mostara je minimum stvari koje treba uraditi.

-Treba osigurati legitimno predstavljanje tri naroda. Mjera između etničkog i građanskog je nađena u Dejtonu, kazao je Čović dodajući da je 97 posto kapaciteta u zemlji i danas po klasičnom građanskom modelu.

Kazao je i da su Dom naroda i Predsjedništvo BiH cjelina i paket i da se Predsjedništvo ne može ostaviti za neko drugo vrijeme, jer se radi o povezanim stvarima.

-Ne možemo biti podijeljeniji nego što smo sada, na vrhu smo krize vlasti, dalji korak je sunovrat. Država je presložena. Kad danas kažete da prijedlogom da imamo dvije federalne jedinice u Federaciji BiH, umjesto sadašnjih 11 dijelimo Bosnu i Hercegovinu – ja mislim da je spasavamo, a ne dijelimo dalje. Ako želimo ka Evropskoj uniji, zar je podjela ovih 11 cjelina svesti na tri? Ja mislim da nije, smatra Čović.

Sadašnji Izborni zakon BiH kaže da je svaka županija izborna jedinica. Apsolutno nije cilj podjela. Danas smo na početku i dok ne izađemo iz ćorsokaka nadmudrivanja, hoće mi neko dati odgovor ko je izabran u Klub Hrvata iz Goražda? Ako nam se bira u Bihaću predstavnik, pogledajte ko ga je izabrao, rekao je Čović.

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.