Izetbegović uoči sastanka s Palmerom: Probosanski blok i patriote nisu linija manjeg otpora

by Tuzla Info
| 10:44
  •  
  •  
  •  
  •  

U rezidenciji američkog ambasadora Erica Nelsona počeo je sastanak specijalnog izaslanika SAD-a za izbornu reformu Matthewa Palmera i direktorice pri Evropskoj službi za vanjske poslove (EEAS) Angeline Eichhorst s delegacijom SDA, koju predvodi Bakir Izetbegović.

U kratkom obraćanju prije početka sastanka Izetbegović je novinarima rekao da, kada je riječ o izboru članova Predsjedništva BiH, tu je sve urađeno po Ustavu i zakonu.

 

“To je virtuelni problem. Kada je riječ o domovima naroda, tu se ne radi ni po ustavu ni po zakonu. I kada nije blokiran Dom naroda BiH, onda se obaraju zakoni, namjerno se provocira kriza četvrtu godinu, a kada je riječ o Domu naroda FBiH, HDZ je iskoristio da poništi izbornu volju građana Federacije BiH”, kaže Izetbegović.

 

Dodao je da, pored ozbiljna dva problema koja se odnose na domove naroda, prijatelji iz međunarodne zajednice, medijatori, ipak su se odlučili da se fokusiraju na virtualni problem.

 

“Dva realna problema stavljaju se za sada u stranu. Krenuli su linijom manjeg otpora i trebat će ih uvjeriti da ono što ide na račun probosanskih stranaka, patriota u BiH, nije linija manjeg otpora. Da bih to postigao, ja ne smijem biti sam i pozivam sve probosanske stranke u Parlamentu da zajedno s nama, sa SDA, dokažu međunarodnoj zajednici i partnerima u BiH i na Balkanu da probosanski front nije linija manjeg otpora”, dodao je predsjednik SDA.

 

Direktorica pri Evropskoj službi za vanjske poslove (EEAS) Angelina Eichhorst i specijalni predstavnik Sjedinjenih Američkih Država za izbornu reformu Matthew Palmer boravit će u posjeti Bosni i Hercegovini do 30. oktobra.

 

Ova zajednička posjeta dio je kontinuiranih napora Evropske unije i SAD-a u Bosni i Hercegovini, s fokusom na ustavnu i izbornu reformu, koja je potrebna za odlučan iskorak zemlje na putu ka EU.

 

Palmer u Sarajevo dolazi drugi put od kako je imenovan na ovu dužnost i na novu rundu razgovora o izbornoj reformi sa čelnicima stranaka u vlasti, ali i opozicionim liderima u Bosni i Hercegovini.

 

On je u BiH boravio 1. oktobra, kada je kazao da bi lideri trebali iskoristiti ovu neizbornu godinu kako bi ispunili minimum uvjeta za izmjene izbornog zakonodavstva, što uključuje implementacije presuda Evropskog suda za ljudska prava i osiguranje transparentnosti izbornog procesa, prenosi Klix.

Međutim, uoči dolaska u Sarajevo Palmer je boravio u Zagrebu, gdje je kazao da će se teško postići saglasnost o izmjenama nadležnosti domova naroda Parlamentarne skupštine BiH i Federalnog parlamenta te da se u izbornoj reformi treba fokusirati na izborni model za izbor tri člana Predsjedništva BiH.

 

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.