Ruski napadi na suverenost BiH ne prestaju: Kalabuhov opravdava Dodikov stav o OS BiH

by nedim
| 21:53
  •  
  •  
  •  
  •  

Zajedničke oružane snage BiH nisu predviđene Dejtonskim mirovnim sporazumom, nego su nastale 2008. godine na osnovu saglasnosti na koju je Republika Srpska dala pristanak zbog masovnog pritiska spoljašnjih faktora, izjavio je ambasador Rusije u BiH Igor Kalabuhov.

“Zajedničke oružane snage nastale su 2008. godine na osnovu saglasnosti entiteta od kojih se sastoji BiH da prenese odgovarajuća ovlaštenja na nivo BiH”, rekao je Kalabuhov za list “Izvestija”, odgovarajući na pitanje kako Rusija, kao zemlja garant Dejtonskog mirovnog sporazuma, gleda na odluku člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da će Republika Srpska obnoviti svoju vojsku.

Kalabuhov je rekao da bi se o tom i drugim problemima koji postoje u BiH moglo razgovarati u okviru dijaloga unutar BiH. Ali, nažalost, kaže on, takav dijalog nikako da otpočne.

On je rekao da Rusija smatra da značajan dio odgovornosti za pogoršanje političke situacije u BiH snosi bivši visoki predstavnik Valentin Incko.

“Bez obzira na to koliko su moralni bili razlozi kojima je pravdao svoj nepromišljen korak, ipak je, kao iskusan političar, morao predvidjeti njegove posljedice koje su odjeknule ne samo u BiH, već i u cijelom regionu. Naše procjene ovog rješenja su dobro poznate”, rekao je Kalabuhov.

On je upitao da li je moguće nivelisati izrazito negativnu rezonanciju uzrokovanu time i konstatovao da je to izuzetno teško, prije svega zbog fundamentalnih razlika u stavovima političkih stranaka u BiH o suštini problema pokrenutog odlukom Valentina Incka, kao i razlika u pravnom tumačenju trenutne situacije.

Ruski ambasador je ponovio da je stav Rusije prema Kancelariji visokog predstavnika (OHR) u BiH dobro poznat, te da je njegovo vrijeme prošlo.

“Odsustvo saglasnosti Savjeta bezbjednosti UN u vezi sa samovoljnom odlukom naših zapadnih partnera o imenovanju novog visokog predstavnika znači da kandidat, državljanin NJemačke Kristijan Šmit nije bio odobren za tu dužnost. Stoga su, prema našem mišljenju, njegove aktivnosti nelegitimne”, naglasio je Kalabuhov.

Komentarišući činjenicu da BiH i Srbija ostaju posljednje u balkanskom regionu koje nisu pristupile NATO-u, Kalabuhov je rekao da je određivanje prioriteta spoljne politike suvereno pravo BiH.

“Koliko razumijemo, u BiH nema konsenzusa o članstvu u NATO-u. U tom kontekstu, želio bih napomenuti da se u nekim balkanskim zemljama članstvo u Sjevernoatlantskoj alijansi posmatra kao izvjesna garancija unutrašnje političke stabilnosti. Prema našem mišljenju, takva stabilnost, ne samo za pojedine zemlje, već i za cijelu Evropu, može se obezbijediti isključivo stvaranjem sistema zajedničke evropske sigurnosti, a ne proširenjem NATO-a, koji ostaje instrument Hladnog rata”, poručio je ambasador Rusije, a prenosi Srna.

 

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.