Komšić: Ova situacija će trajati dok Dodik ne uzme pravu terapiju ili dok ne bude zaustavljen

by Tuzla Info
| 13:22

Nakon sastanka članova Predsjedništva BiH s ministrom vanjskih poslova Austrije Michaelom Linhartom predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić obratio se novinarima.

Komšić je kazao da je današnji sastanak imao očekivani tok.

“Dodik je po ko zna koji put verglao svoje pa svoje i meni je drago da se novi ministar može uvjeriti sam o čemu se ovdje radi. Mi smo od priče o evropskom putu BiH, ispunjavanja 14 prioriteta došli do toga da pričamo o sigurnosti, stabilnosti, jedinstvu i suverenitetu BiH. Dodikova priča postaje, prema mom mišljenju, predmet rada Tužilaštva BiH. Ovo što on radi je rušenje ustavnog sistema BiH. Time bi se trebalo pozabaviti Tužilaštvo po službenoj dužnosti, ako ne bude po službenoj dužnosti, onda će biti po krivičnoj prijavi”, rekao je Komšić.

Dodao je da Dodik zapravo u smislu političke taktike ide u dva smjera.

“Jedan je usmjeren na domaću javnost, prvenstveno na Republiku Srpsku, da narod u RS-u uvjeri da je njegova ludost nešto što svi treba da slijede, a drugo da međunarodnoj zajednici stavi do znanja da je on faktor, da će on to uraditi bez obzira na to šta oni rekli, odnosno da oni moraju prihvatiti ovo što on radi. Mislim da će se ovo ubrzavati”, rekao je Komšić

Komšić je dodao da Dodik u ovom trenutku ima problem s međunarodnom zajednicom i “s nama”, koji jednostavno ne želimo da budemo dio “njegovog ludila, političkog ili fizičkog”.

“Dok se pomenuti gospodin ne urazumi ili uzme pravu terapiju ili dok ne bude zaustavljen, do tada traje ludilo, kao i svako ludilo”, rekao je Komšić

“Hoće da pravi vojsku, od kojih para? Hoće li im on dati plate i je li ga briga za njihove živote i sudbine?”, zaključio je Komšić, prenosi Klix.