Izetbegović: Pozivam Dodika da se civilizira, razgovarat ćemo tek kada prekine blokade

by Tuzla Info
| 15:41

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović je poručio da neće razgovarati s predsjednikom SNSD-a Miloradom Dodikom bez prisustva stranaca. Imao je još nekoliko poruka Dodiku, koji posljednjih mjeseci provodi politiku blokada.

“Trebali bi biti prisutni medijatori, evropski prijatelji. Dodik mi je rekao da je raspoložen za satanak bez stranaca, a to sam dobio. On je napravio situaciju koju je napravio, a sada očekuje sastanak. Utroje nećemo sjedati. Ako se ukloni blokada države, tada ćemo sjesti, i ako se usvoji budžet”, naglasio je Izetbegović.

Više puta je ponovio da neće pregovarati pod ultimatumima. Smatra da pregovori o ključnim pitanjima u Bosni i Hercegovini nisu mogući bez učešća Ureda visokog predstavnika (OHR).

“Neophodni su nam prijatelji iz međunarodne zajednice. OHR je zadužen za rješavanje ovakvih situacija. Ne mogu ja raditi OHR-ov posao i posao Parlamenta Bosne i Hercegovine. Ja sam predsjednik stranke. Ovo što radi Dodik podriva odbrambenu moć Bosne i Hercegovine”, ocijenio je.

Prema Izetbegovićevim riječima, ako Dodik silom pokuša zaustaviti rad SIPA-e i Oružanih snaga, onda je to napad na ustavni poredak. Potcrtao je da nema pregovora o, kako je izjavio, bazičnim stvarima, prenosi Klix.

“Ako imate stranu koja misli da ima pravo negirati genocid, ne poštivati presude Ustavnog suda, onda se teško možete dogovarati. Zato ne želim sjesti u ovakvom formatu. On bi pregovarao nakon što je proizveo ovakvu situaciju. Nema pregovora o bazičnim stvarima”, kazao je.

Osvrnuo se i na tešku situaciju u Bosni i Hercegovini, odnosno Republici Srpskoj, ocijenivši da je Dodik najodgovorniji za nju.

“Da nije bilo politike Milorada Dodika u posljednjih 15 godina, ovo bi bila puno manje nesretna zemlja, uključujući Republiku Srpsku. Ona ima najsiromašnijeg penzionera u Evropi i najveću smrtnost od koronavirusa i iz nje se daleko intenzivnije odlazi”, zaključio je Izetbegović.

Pozvao je Dodika da se, kako je naveo, urazumi i civilizira.

Podsjećamo, Dodik je jučer izjavio da je spreman razgovarati s Izetbegovićem i predsjednikom HDZ-a Draganom Čovićem, ali bez prisustva međunarodnih zvaničnika.