Dragan Čović: Ne treba da glumimo nekakve probosance

by nedim
| 16:17
0506 covic
  •  
  •  
  •  
  •  

U Mostaru je danas zasjedalo Predsjedništvo HDZ-a BiH, nakon čega se medijima na konferenciji za novinare obratio lider te stranke Dragan Čović.

Na početku obraćanja, Čović je kazao da je između ostalog danas bilo govora i o političkoj situaciji u BiH.

Čović je naglasio da je u posljednjih mjesec dana održano desetak sastanaka vezano za Izborni zakon na svim nivoima.

Za kraj septembra najavio je sastanak domaćih zvaničnika s evropskim i američkim zvaničnicima, na kojem će, kako je kazao, biti razgovarano o izmjenama Izbornog zakona.

– Ja mislim da je posao završen. To je moje uvjerenje. Dali smo kvalitetan prijedlog Izbornog zakona – rekao je Čović.

– Ustavni sud BiH donio je odluku da izborno zakonodavstvo nije u skladu s Ustavom i to je, bar za nas u BiH, obaveza da provedemo te odluke. Upitno je kako izbori uopće mogu biti organizirani ako ne budu provedene odluke Ustavnog suda BiH – zapitao se Čović.

Naglasivši kako je potrebno poštovati Ustav BiH, istakao je da je “potrebno da gradimo ustavno domoljublje, a ne da glumimo nekakve probosance”.

Također je istakao da se ne želi baviti špekulacijama o tome koliko su Hrvati zastupljeni u institucijama BiH.

– Međutim, podijelit ću jedno moje intimno razmišljanje, a to je da smatram da Hrvata u institucijama na razini BiH ima mnogo manje nego što je procenat Hrvata u BiH prema popisu stanovništva iz 2013. – ocijenio je lider HDZ-a BiH.

Poručuje da će, ukoliko se uspostavi izborni sistem koji garantuje ravnopravnost svih konstitutivnih naroda, to smatrati svojim najvećim političkim uspjehom.

– Trenutno se 97 posto funkcija u BiH bira po građanskom modelu. Samo se članovi Predsjedništva i Dom naroda biraju po etničkom modelu. Ako je nekome i to previše, onda taj ne voli BiH – smatra Čović.

Kaže i kako je ovih dana gledao svoje biste, dobivao svoje slike, te da ima osjećaj da ga neko ispraća lagano iz političkog dijela.

– To se radi na kraju životnog puta. Ja se osjećam još dobro što se toga tiče – kazao je Čović.

Upitan hoće li bojkotovati izbore ako ne budu usvojene izmjene Izbornog zakona, rekao je da se izbori ne mogu organizirati mimo Ustava jer i Ustavni sud traži izmjene.

– Sve ćemo dati da u neizbornoj godini, sukladno sporazumu iz Mostara, izmijenimo Izborni zakon – kazao je Čović, te dodao kako se zalagao da se posao oko izbornog zakonodavstva obavi u junu ali da su međunarodni dužnosnici taj posao ostavili za jesen.

Dodao je i da BiH ne može funkcionirati kao građanska država da se potpuno eliminira etničko.

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.