Poznati novi uslovi za putovanje iz BiH u Njemačku, Švicarsku i Austriju

by Tuzla Info
| 15:50

Zbog pogoršane epidemološke situacije, Bosna i Hercegovina je od 12.09.2021. godine, proglašena zemljom visokog rizika od strane Njemačke.

Putnici koji su vakcinisani mogu putovati u Njemačku bez ograničenja, pri tome moraju da vode računa o tome da je osoba koja putuje primila drugu dozu vakcine (u slučaju osobe koja je prebolovala COVID 19: jedna primijenjena doza vakcine), najmanje 14 dana prije datuma putovanja, te da je vakcina priznata na web stranici Instituta Paul Ehrlich ( Pfizer, Moderna, Astra Zeneca,Johnosn&Johnoson)
Za putnike koji nisu vakcinisani, uslove putovanja mogu provjeriti na linku:
Svi putnici prilikom ulaska u Njemačku moraju imati popunjen digitalni PLF obrazac kojem možete pristupiti preko web stranice:www.einreiseanmeldung.de
U slučaju neposjedovanja digitalnog PLF obrasca, putnici neće biti u mogućnosti da putuju.
Putnici koji putuju sa Međunarodnog aerodroma Tuzla za Švicarcku, Basel (MLH) moraju
moraju imati negativan PCR test ne stariji od 72 sata ili antigen test 24h na COVID-19 za ulazak u Švicarsku (bez obzira gdje putuju dalje). Djeca do 11 godina ne trebaju test.
Izuzeti od testa COVID-19 su potpuno vakcinisani putnici (obje doze) te putnici koji su prebolovali COVID 19 u proteklih 6 mjeseci uz  potvrdu o oporavku.
Svi putnici na letovima za Austriju, tokom leta i boravka na aerodromima u Austriji, moraju da nose FFP2 masku bez respriratornog ventila ili masku sa istovjetnim standardima FFP – 2 maske.