Slučaj iz 2019.: Potvrđena optužnica protiv osumnjičene za trovanje hranom u SRC Ajdinovići

by nedim
| 18:55
2208 ajdinovici
  •  
  •  
  •  
  •  

Tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona saopćiloje danas kako je Općinski sud u Visokom potvrdio optužnicu protiv Sanele Omerčević, koja je bila direktorica Sportsko-rekreativnog centra Ajdinovići kod Olova u avgustu 2019. godine, kada se dogodilo trovanje 11 djece koja su bili gosti ovog centra.

Optužnica je podignuta 2. septembra, a potvrđena pet dana kasnije, saopćeno je iz Tužilaštva ZDK. Omerčević se na teret stavlja krivično djelo proizvodnja i stavljanje u promet škodljivih živežnih namirnica. Prema navodima iz optužnice, prilikom kontrole hrane koju su koristila djeca, otkrivene su različite vrste bakterija u količinama koje su između 1,1 i 220 puta veće u odnosu na dozvoljeno prisustvo. Bakterije su pronađene u hrani koja je služena u sva tri obroka na dan trovanja.

Utvrđeni nalazi sugerišu da se radilo o hrani koja se počela kvariti, jer nije bila svježa, a nije čuvana na adekvatan način, navodi se, između ostalog, u optužnici.

Ukupno 11 djece, uzrasta od 14 i više godina zatražilo je medicinsku pomoć u zdravstvenim ustanovama Dom zdravlja Olovo, Dom zdrava Novi Grad Sarajevo, KCUS i bolnica “Srbija” u Istočnom Sarajevu. Da li je bilo onih koji su imali iste simptome kao i djeca koja su zatražila pomoć, a to su bili proliv, malaksalost, povraćanje i povišena temperatura, ali se nisu javili doktoru nije utvrđeno. Poznato je da je tog dana u centru bilo oko 300 gostiju.

Zbog ovog slučaja Centar je odmah zatvoren po nalogu inspekcijskih organa, a ponovo je otvoren u novembru iste godine.

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.