Turković o izgradnji “svesrpskog svetišta” u BiH: Obično politikantstvo, u Jasenovcu nisu ubijani samo Srbi

by nedim
| 20:10
0303 bisera

Aleksandar Vučić je danas saopćio da su konačno postigli dogovor da krenu u izgradnju nečega što bi trebalo da bude svesrpsko svetilište na najtužnijem mjestu, u Donjoj Gradini, koje se nalazi u Bosni i Hercegovini.

Tim povodom šefica bh. diplomatije je poručila da Bosna i Hercegovina poštuje sve žrtve zločina, da je BiH mjesto genocida i etničkog čišćenja ne samo tokom agresije na BiH nego i za vrijeme Drugog svjetskog rata.

– To je neporeciva činjenica kao i pravo žrtava na dostojanstveno sjećanje i obilježje. Ali, jedno mora biti jasno: neprihvatljivo je da se na teritoriji BiH gradi i radi bez odluke i odobrenja njenih institucija i građana – poručila je ona.

Turković je rekla da ovakve najave iz Srbije, od vlasti i Srpske pravoslavne crkve, bez ikakvih institucionalnih konsultacija sa nadležnim organima u BiH ne pokazuju poštovanje i međudržavno uvažavanje.

– Više liče na obično politikantstvo, zloupotrebu i daleko su od poštovanja prema žrtavama, pa i onim iz Jasenovca, među kojima nisu samo i jedino Srbi. U tom koncentracionom logoru ubijen je i veliki broj Bošnjaka, Roma i ostalih kao što su ubijani i u logorima Omarska i Trnopolje, u Prijedoru i na mnogim drugim stratištima gdje vlasti manjeg entiteta još uvijek zabranjuju izgradnju obilježja – zaključila je Turković.