Lagumdžija: Schmidt je upao u zamku priče o nedovoljnoj zastupljenosti Hrvata u institucijama BiH

by Tuzla Info
| 11:14

Povodom nedavnih izjava Christiana Schmidta o Željku Komšiću oglasio se nekadašnji predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija, koji je kazao da bi nametanje Izbornog zakona stvorilo nove nepravde.

“Nakon ‘medenog mjeseca’ visokog predstavnika i dvije trećine šefa države, koji nije trajao ni mjesec dana, jučer su se pojavile prve upozoravajuće verbalne pukotine”, rekao je Lagumdžija.

U vezi sa Schmidtovom izjavom da Hrvatima treba nešto dati da bi se osjećali dovoljno zastupljenima, jer bi u suprotnom mogli bojkotovati izbore, Lagumdžija je kazao da se ovdje ne radi o tome ko će ući u Predsjedništvo, već o tome kako ne otvarati nove krize, praviti nove nepravde da bi se ispravljale manje i ostavljale veće.

“Promjenama Izbornog zakona se ne trebaju ispunjavati parcijalne političke želje malih populista i velikih prevaranata, već prije svega treba ispuniti nekoliko kapitalnih ciljeva”, naglasio je.

Dodao je da Ustav Bosne i Hercegovine i Izborni zakon treba mijenjati da bi se primijenila presuda Suda u Strazburu, koji je utvrdio diskriminaciju u ovim dokumentima, te da se Ustav može mijenjati samo u Parlamentarnoj skupštini BiH. lagumdžija tvrdi da visoki predstavnik ni teorijski nema kapacitet da nametne promjene Ustava.

“Treba eliminirati nedemokratsku praksu kroz sistemski omogućene blokade u formiranju vlasti, prije svega u Federaciji. Za ovo nema političke volje bez novih izbora. Ovo se, djelomično, može riješiti bez izmjena Ustava i kroz izmjene samo nekih zakona. To u krajnjoj liniji može biti urađeno nametanjem odluke visokog predstavnika. Posebna je tema da li on to hoće da uradi i pod kojim uslovima… Visoki predstavnik ne bi smio nametati Izborni zakon kojim će ispravljati bilo čije frustracije, a istovremeno stvarati nove i još veće. Ipak, izgleda da ga ne treba upozoravati da nema pravo na podjelu Federacije na dvije primarno etničke izborne jedinice, jer je i sam dobro primijetio da to vodi do podjele na 3 entiteta (što svakako niti ima mandat niti će mu biti dozvoljeno)”, rekao je Lagumdžija.Osim toga, kazao je da je visoki predstavnik upao u zamku priče o nedovoljnoj zastupljenosti Hrvata u institucijama BiH, dodavši da to nije istina, jer HDZ u pravilu ima znatno veći broj funkcionera nego što to Ustav propisuje, piše Klix.

“Na kraju treba svakome, i visokom predstavniku, kao i onima koji nas jadno ‘brane’ ili jalovo napadaju, jasno dati do znanja: Ovdje ima dovoljno građana ove zemlje, i muslimana i onih koji to nisu, kao i prijatelja Bosne i Hercegovine kao države i društva zajedničkih vrijednosti. Oni neće dozvoliti da se ovdje, na mala vrata, izbornim zakonima, stvara teritorija nastanjena izdanim i s pravom ogorčenim Evropljanima, koje neki mogu kolokvijalno i pogrešno nazivati ‘muslimansko ostrvo sa znatnim konfliktnim potencijalom i stalnim izvorom nemira'”, zaključio je Lagumdžija.