Srećko Aćimović osuđen na sedam godina zatvora zbog pomaganja u genocidu u Srebrenici

by Tuzla Info
| 14:58

Sud Bosne i Hercegovine je donio drugostepenu, pravosnažnu presudu bivšem komandantu tzv. Vojske Republike Srpske Srećku Aćimoviću koji je osuđen na sedam godina zatvora zbog pomaganja u genocidu počinjenom nad Bošnjacima u Srebrenici.

Prvostepena presuda u ovom predmetu je donesena u oktobru prošle godine, a Aćimoviću je tada izrečena kazna zatvora u trajanju od devet godina.

Proglašen je krivim zbog toga što je pomagao u zatvaranju bošnjačkih muškaraca, dovezenih s područja Srebrenice, u školu u selu Roćević, nedaleko od Zvornika, te u njihovim ubistvima na obali Drine kod Kozluka.

I Tužilaštvo i odbrana su uložili žalbu na ovu presudu, a Sud BiH je 16. augusta donio presudu kojom je žalbu Tužilaštva BiH ocijenio kao neosnovanu, a uvažio žalbu branioca Srećka Aćimović u pogledu odluke o kazni.

“Prvostepena presuda Suda Bosne i Hercegovine je u tom dijelu preinačena, tako što je optuženi Srećko Aćimović za krivično djelo ‘genocid’, za koje je tom presudom oglašen krivim, osuđen na kaznu zatvora u trajanju od sedam godina, dok je u ostalom dijelu žalba branioca odbijena i prvostepena presuda potvrđena”, navodi se u saopćenju Suda BiH.

Aćimoviću će u presudu biti uračunato i vrijeme koje je proveo u pritvoru tokom proces, prenosi Klix.