SDA o Vulinovim izjavama: Karikaturne pojave kao on neće ugroziti BiH, ali status RS-a bi mogao biti ugrožen

by Tuzla Info
| 8:06
0104 sda

Stranka demokratske akcije (SDA) oglasila se saopćenjem povodom današnjih izjava srbijanskog ministra unutrašnjih poslova, Aleksandra Vulina.

Vulin je, podsjećamo, člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića nazvao “dželatom BiH i mira”.

U saopćenju čiji je potpisnik državni zastupnik Nermin Mandra, iz SDA ističu da je Vulinova izjava ništa drugo nego najava nove agresije na Bosnu i Hercegovinu.

Izostanak reakcije predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića na prijetnje ministra unutrašnjih poslova upućene Bosni i Hercegovini potvrda je da Vulinove izjave nisu samo njegov lični stav već reflektuju odnos zvaničnog Beograda prema Bosni i Hercegovini, a naročito prema bošnjačkom narodu. Upravo su političari zbog kojih Vulin prijeti Bosni i Hercegovini, odgovorni za narušavanje dejtonskog poretka na kojeg se srbijanski ministar poziva. Blokada funkcionisanja državnih institucija, zbog zabrane negiranja genocida i slavljenja zločinaca, predstavlja grubo kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, navode iz SDA.

Iz SDA poručuju da takav odnos neće ugroziti postojanje države Bosne i Hercegovine, ali će itekako dovesti u pitanje status odgovornih za kršenje državnih zakona i opstrukcije, a samim tim i status manjeg bh. entiteta koji postoji na osnovu Dejtona, prenosi Oslobođenje.

– Prijetnje silom, blokade i opstrukcije mogu otežati život svih građana Bosne i Hercegovine i ugroziti mir u regionu, ali sasvim sigurno neće ugroziti postojanje Bosne i Hercegovine i njen teritorijalni integritet. To nije pošlo za rukom srbijanskom režimu iz 90-ih, a naročito neće karikaturalnim pojavama kakva je Vulin, zaključeno je u saopćenju.