Na ‘Anti LGBT’ protestima poručili: ‘Nećemo njihov način života koji nam agresivno nameću!’

by Tuzla Info
| 19:30

Inicijativa “Iskorak” organizirala je u Sarajevu protest nazvan “Anti LGBTIQ” kao odgovor na treću bosanskohercegovačku “Povorku ponosa” koja se također danas održana u Sarajevu.

Okupljanje su organizirali pod sloganom “Protest ponosa i časti”, a iza njega stoji pokret “Vjera, narod, država” i islamski teolog Sanin Musa. Učesnici tog protesta kažu da im je namjera upozoriti na potrebu očuvanja tradicionalnih vrijednosti.

Naveli su da i oni kao i pripadnici LGBTI populacije imaju pravo da kažu svoje mišljenje i izraze ga na ulicama.

– Koristimo svoje građansko i demokratsko pravo da izrazimo svoj protest jer svaka akcija podrazumijeva reakciju. Ovo je reakcija na skup LGBTIQ populacije kako bismo digli glas i kazali jedno veliko NE njihovom načinu života i njihovim vrijednostima koji nam se agresivno i radikalno nameću – kazao je Musa.

Istakli su da se protive njihovim standardima uvođenja udžbenika iz kojih bi djeca trebala učiti, a Musa je rekao i da se ne protive njihovom pravu izbora jer živimo u demokratskoj zemlji i svako ima pravo da izrazio ono što želi ne ugrožavajući drugoga, piše Depo.ba.

– Gdje god se LGBTIQ populacija ovako nametala bilo je otpora. U Hrvatskoj su, koja je članica Evropske unije, prije nekoliko mjeseci bili fizički napadi – podsjetio je Musa.