Euro-asfalt: Medijski napisi o tunelu Hranjen dovode u zabludu cjelokupnu javnost

by nedim
| 15:38
  •  
  •  
  •  
  •  

Kompanija Euro-Asfalt oglasila se saopćenjem za javnost u vezi sa trenutnim stanjem projekta „Probijanje glavne i servisne cijevi i izrada primarne podgrade cestovnog tunela Hranjen”.

U svom saopštenju navode da je ugovoreni iznos radova na pomenutom projektu oko 70 miliona KM, a u njega su uračunati svi troškovi instalacije gradilišta (koje je daleko od urbanih zona), zatim troškovi izgradnje infrastrukture do portala tunela (pristupni putevi, instalacije itd.), pripremni i istražni radovi, portalni radovi, studije i projektovanje i drugi radovi neophodni za početak realizacije projekta.

Tačno je da je iskopano 2.065 m tunela, što predstavlja oko 37% ukupne dužine, ali je isto tako urađeno blizu 100% ostalih radova koji ne spadaju u tunelski iskop.

Činjenica je da je tunel Hranjen najkompleksniji od svih tunela koje je Euro-Asfalt do sada radio, a Euro-Asfalt je u ovoj oblasti najreferentnija i daleko najsposobnija kompanija u regiji.

Primjeraradi, Euro-Asfalt posjeduje veće kapacitete u tunelogradnji nego sve druge regionalne kompanije zajedno, a u posljednjih nekoliko godina realizovao je većinu kompleksnih projekata u regionu.

Također, činjenica je da geološka kompleksnost tunela Hranjen nije bila inicijalno predviđena i da nije bila uračunata u inicijalnoj ponudi.

Tunel je većim dijelom bio na granici izvodivosti standardnom novom austrijskom tunelskom metodom i morali smo uključiti najveće stručnjake, najuigranije i najkompetentnije tunelske timove i novu opremu da bismo se izborili s podzemnim pritiscima.

Pored enormnih podzemnih pritisaka i povećanih dotoka podzemne vode, zabilježili smo i nepredviđeni događaj podzemne poplave, prešli preko podzemnih jezera, u više navrata angažovali speleologe i prošli nekoliko podzemnih galerija. Nakon poplavnog događaja, značajan dio tunela je bio teško oštećen i takve posljedice još uvijek saniramo. Radovi su još uvijek u toku i neće biti obustavljeni dok ne završimo sve ugovorom predviđene pozicije.

Ugovor po kojem Euro-asfalt radi je zaključen prema standardnom međunarodnom modelu za projektovanje i građenje tzv. FIDIC po kojem su zaključeni i brojni drugi ugovori u BiH.

Prema većini FIDIC ugovora, Naručitelj plaća ugrađene količine građevinskih materijala i ostale troškove rada koji pripadaju Naručitelju. Primjera radi, ako je za postizanje statičke stabilnosti neophodno umjesto jedne ugraditi dvije jedinice betona, Naručitelj plaća obje stvarno ugrađene jedinice betona. Slična situacija je i za dinamiku napredovanja. Jedan ciklus iskopa i podgradnje traje oko 12 sati što znači da se dnevno mogu napraviti maksimalno dva ciklusa.

JP Autoceste FBiH o tunelu Hranjen: Slijedi novi tender za izbor izvođača radova

Međutim, u određenim geološkim sredinama je ciklus 0,8 – 1 m, dok je u drugim 2,8 – 3 m. Evidentno, ako se radi u sredini
gdje je napredovanje 1 m da će učinak biti tri puta manji u odnosu na sredinu gdje je napredovanje 3 m, i to za istu količinu rada što se linearno odražava na rok i budžet.

Zbog svega gore navedenog, dinamika trošenja ugovornog novca je išla brže od inicijalno predviđene, ali su sve ugrađene količine vrlo lako provjerljive na terenu a podzemni pritisci vrlo lako mjerljivi. Stoga smatramo da su zlonamjerne sve medijske objave koje paušalno impliciraju nekakvo nerazumno trošenje novca na ovom projektu prije analiza činjeničnog stanja.

Projekat je izuzetno izazovan i mi iz Euro-Asfalta smo učinili sve da budemo na visini zadatka. Ako Naručitelj odluči da obustavi radove, mi ćemo nakon završetka preostalih radova izvršiti demobilizaciju gradilišta i isto predati Naručitelju na dalje upravljanje”, navode iz Euro-Asfalta.

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.