Christian Schmidt: “Učinit ću sve da djeca ove zemlje imaju dobru budućnost”

by Tuzla Info
| 14:06

Christian Schmidt, novi visoki predstavnik u našoj zemlji, na svečanom preuzimanju dužnosti uputio je niz važnih poruka koje jasnije oslikavaju karakter uloge koja mu je namijenjena.

“Hvala ti, služio si dugih 12 godina, iskusio si mnogo stvari, komplikovanih, u posljednjoj sedmici si donio važnu odluku – poštujem sve što je napisano tamo, u 12 godina tvoje službe. Hvala ti što si 12 godina služio međunarodnoj zajednici i narodu Bosne i Hercegovine”, kazao je te se jasno odredio o najvažnijoj odluci svog prethodnika, onoj o zakonskoj zabrani negiranja negocida, koja je obilježila njegov mandat.

Ne želim obećati ništa nemoguće, istakao je, ali i dodao kako će iskoristiti snagu i utjecaj, iskustvo, da osigura da ova zemlja, njena djeca imaju dobru budućnost, i da im se ispuni nada o boljem životu.

“To je ono što ljudi ovdje zaslužuju. Život u miru, sigurnosti, popraćen ekonomskim napretkom. BiH se mora vratiti na političku agendu međunarodne zajednice i EU. Ja ću doprinijeti tome, veoma sam optimističan da će međunarodna zajednica, Evropljani, Amerikanci, raditi zajedno da to i postignu”, kazao je on.

Cilj mora biti jačanje BiH i podrška njenim naporima da postane dio EU, ali to nije jednosmjerna ulica, naglasio je.

“Ko želi u EU, mora se pridržavati i garantovati pravila tog saveza. To nije lak svakodnevni zadatak. Napredak je jedino moguć kroz refleksivan pristup vlastitoj prošlosti“, još je jedna važna poruka.

Kazao je kako će garantovati nacionalni integritet zemlje, svačiji politički identitet.

“Nećemo se baviti samo očuvanjem granica i odbacivanjem loših ideja. Naš posao će biti da prevaziđemo granice u svijesti ljudi”, istakao je Christian Schmidt.

Tuzlainfo/Klix.ba