I danas “crveno upozorenje” za BiH: Temperature i do + 40, prijeti i grmljavina

by nedim
| 9:30
  •  
  •  
  •  
  •  

Crveni meteoalarm upaljen je za veći dio Bosne i Hercegovine. Prema podacima Federalnog hidrometeorološkog zavoda, temperature će se kretati do 40 stepeni.

Crveno upozorenje izdato je za područje Foče, Mostara, Sarajeva, Tuzle, Prijedora, Trebinja i Višegrada. Narandžasto upozorenje izdato je za ostale dijelove BiH.

U poslijepodnevnim satima moguć je poneki grmljavinski pljusak u Bosni. Vjetar će biti umjerene jačine, sa jakim udarima, južnog i jugozapadnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka kretatć će se uglavnom između 33 i 39°C.

Šta nam slijedi pojasnio je i meteorolog Nedim Sladić:

– Danas će s epočeti uplitati vlažniji zrak sa sjeverozapada, zbog kojeg će se atmosfera postepeno destabilizovati, a što se odražava i kroz blaži pad atmosferskog pritiska u prizemlju. U drugom dijelu dana, očekuje se lokalno jači razvoj oblaka s kojima se prognoziraju pljuskovi i grmljavina. Izgledniji će biti linijom od Sarajeva prema Tuzli, kao i prema Romaniji i granici sa Srbijom, napisao je Sladić, a onda i dodao: – Kad sjedneš, izanaliziraš situaciju više od šest sati i dobiješ kristalno jasnu sliku šta slijedi. Sve je bilo na vrijeme najavljeno.

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.