Srebrenica: “Nema tog Dodika koji će nas spriječiti da prijavljujemo negatore genocida”

by nedim
| 12:31
1602 srebrenica

Koalicija “Moja adresa: Srebrenica” oglasila se saopštenjem nakon što je “član Predsjedništva BiH Milorad Dodik putem TV ekrana nametnuo lokalnim političarima u Srebrenici smjenu Ćamila Durakovića”.

Član Predsjedništva BiH kontinuirano se protivi nametnutom Zakonu visokog predstavnika Valentina Inzka o zabrani negiranja genocida, a jučerašnjim svojim istupanjem pokazao je da zapravo politiku u Srebrenici ne vode lokalni političari već rade onako kako im se nametne”, kaže se u saopštenju.

Navodi se kako je Duraković podnio krivičnu prijavu protiv novinara zbog nepoštivanja zakona o zabrani negiranja genocida u lično ime i u ime svih bošnjačkih predstavnika u Skupštini opštine Srebrenica.

“Krajnje surov način kažnjavanja Bošnjaka u gradu u kojem je počinjen genocid zbog atrofije politike koja vodi ka destabilizaciji i prekrajanju granica u BiH. Retorika i radikalni istupi političara u RS neće doprinijeti kvalitetnijem životu u Srebrenici, a šturim saopštenjima i najavama nećete nas zaplašiti i demotivisati da koristimo naša građanska i zakonska prava.

Nema toga Dodika koji će nas spriječiti da kao građani koristimo zakonske mogućnosti i prijavljujemo negatore genocida, a ni funkcije zbog koje bismo od toga odustali”, poručuju iz Koalicije.

Ističu da su oni odbornici u Skupštini opštine Srebrenica voljom bošnjačkog naroda, a ne voljom Stevandića, Vukanovića, Dodika ili srpskih stranaka.

“Zakonska je odredba a ne volja srpskih stranaka da predsjednik Skupštine mora biti Bošnjak ukoliko je načelnik Srbin. Mi Bošnjaci smo, nakon lokalnih izbora, pri formiranju vlasti bili konstruktivni i nismo htjeli blokirati konstituisanje vlasti. Zalud smo učinili sve da otvorimo dijalog”, kažu iz Koalicije.

Tvrde da se lokalna politika Srebrenice očigledno vodi daleko, u Banjoj Luci.

“Neće proći, a mi ćemo nastaviti pomagati institucijama države da iza rešetaka stave negatore genocida. Sada Dodik uz pritisak drugih srpskih stranaka želi blokirati funkcionisanje lokalne zajednice i to svjesno, pod izgovorom da je Ćamil Duraković podnio krivičnu prijavu protiv nekoga ko je negirao genocid u Srebrenici.

Ovo je poziv na politički obračun sa Bošnjacima povratnicima, kao još jedan pokazatelj nemoći pred novim odredbama Krivičnog zakona. Nema toga Bošnjaka koji će odustati od gonjenja negatora genocida i pristati na politiku negiranja genocida po volji Milorada Dodika i drugih srpskih stranaka. Svi smo mi Ćamil”, poručili su iz Koalicije.