Meteoalarm upaljen za cijelu BiH, meteorolog Sladić upozorava na posljedice

by nedim
| 9:47
  •  
  •  
  •  
  •  

– Uzimajući u obzir da prevladavaju uslovi suše, kombinacija suhe zemlje i visokih temperatura, kao i jakog vrelog fena idealni su za nastanak požara. Stoga ovog vikenda ukoliko boravite na otvorenom, pozivam vas na maksimalan oprez te da budete pažljivi, jer je i jedan opušak cigarete dovoljan da nastane požar, apelovao je Sladić.

Meteoalarm je za danas izdao najviši, crveni stepen upozorenje za dijelove BiH zbog visokih temperature. Ovo upozorenje izdato je za regije Sarajeva, Mostara, Tuzle, Foče, Trebinja i Višegrada. Ostatak zemlje je pod narandžastim meteoalarmom, a regiji Tuzle prijeti i grmljavinsko nevrijeme.

Meteorolog Nove BH Nedim Sladić pozvao je na oprez građane predstojećeg vikenda zbog visokih temperatura i mogućih požara.

-Danas će prevladavati uglavnom zapadno i jugozapadno visinsko strujanje s kojim se nastavlja priliv vrele afričke zračne mase, uz nastavak perioda natprosječne toplote, što znači da će i dalje biti vrlo vruće uz dnevne temperature zraka od 35 do 42 °C.

Ujedno je to i razlog da nadležne službe proglase crveno upozorenje za veći dio zemlje – službeno sada govorimo i opasnim vrućinama po život populacije, navodi Sladić.

-Ipak, na srednjim nivoima atmosfere počet će se sutra uplitati vlažniji zrak sa sjeverozapada, zbog kojeg će se atmosfera postepeno destabilizovati, a što se odražava i kroz blaži pad atmosferskog pritiska u prizemlju. Na takvu vlagu najprije će odreagovati centralni planinski pojas u vidu razvoja kumuloformne oblačnosti koja će potom odmicati visinskim strujanjima prema sjeveroistoku, djelomično i prema istoku gdje se u drugom dijelu dana očekuje lokalno jači razvoj oblaka s kojim se prognoziraju lokalni pljuskovi i grmljavina, izgledniji linijom sjevernije od Sarajeva rutom prema Tuzli, kao i prema Romaniji i dalje prema granici sa Srbijom, naveo je Sladić.

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.