Inzkov Zakon stupa na snagu za osam dana, nakon čega bi se za negiranje genocida trebalo ići u zatvor

by Tuzla Info
| 22:00

Valentin Inzko, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, nametnuo je danas dopune o Kaznenom zakonu Bosne i Hercegovine, kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida.

U saopćenju OHR-a stoji da zakon koji slijedi i koji čini sastavni dio ove odluke stupa na snagu osam dana od objave ove odluke, odnosno u subotu 31. jula, na privremenoj osnovi, sve dok ga Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine ne usvoji u istom obliku, bez izmjena i dopuna i bez dodatnih uvjeta.

Ova odluka će odmah biti objavljena na službenoj internetskoj stranici Ureda visokog predstavnika i u Službenom glasniku Bosne i Hercegovine.

Valentin Inzko, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, nametnuo je danas dopune o Kaznenom zakonu Bosne i Hercegovine, kojim se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida.

Nametnute dopune Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine, kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida, podrazumijevaju zatvorske kazne do pet godina zatvora.

S obzirom da je član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik danas nekoliko puta, a i ranije, negirao genocid, ove sankcije, za sada se ne mogu odnositi na njega jer Zakon još uvijek nije stupio na snagu. Hoće li Dodik nastaviti sa negiranjem i hoće li snositi posljedice, saznat ćemo u narednom periodu.