Ljeto se vraća: Nedim Sladić najavio novi toplotni val

by Tuzla Info
| 8:01

Nakon nekoliko kišovitih dana i nešto nižih temperatura, vrućine se ponovo vraćaju. Već od sutra, bit će znatno toplije u cijeloj zemlji. Prema najavama Federalnog hidrometeorološkog zavoda, temperature će prelaziti 30 stepeni Celzijusa.

U srijedu, 21.07.2021., u Hercegovini pretežno sunčano. U Bosni umjerena naoblaka prije podne. Poslije podne oblačnost će se smanjiti. Vjetar umjerene jačine sjevernog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 12 i 17°C, na jugu zemlje do 22°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 25 i 29°C, na jugu zemlje do 34°C.

U četvrtak, 22.07.2021., u Hercegovini pretežno sunčano. U Bosni sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 10 i 15°C, na jugu zemlje do 20°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 26 i 30°C, na jugu zemlje do 34°C.

U petak, 23.07.2021., u Bosni i Hercegovini sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Vjetar slab sjevernog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 11 i 16°C, na jugu zemlje do 21°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 27 i 31°C, na jugu zemlje do 35°C.

Meteorolog Nove BH, Nedim Sladić je također najavio “povratak ljeta” i nove vrućine. Ističe da nas za vikend očekuje novi toplotni val.

“Nakon vrlo nestabilnog vikenda, idući će vjerovatno biti dijametralno suprotan, i, na oko 35 °C. U Hercegovini i iznad. Ne bi me iznenadilo ponovo i blizu 40 °C. Četvrti toplotni val ovog ljeta kuca na vrata. Poslije ove vlage, izgledno je da će se teško disati. Na poplavljenim područjima dobro bi bilo što prije izvršiti čišćenje te dezinfekciju radi sprječavanja širenja zaraze.” – kazao je Sladić.