SAD Oružanim snagama BiH donirale još 21 terensko motorno vozilo

by nedim
| 18:05
  •  
  •  
  •  
  •  

Svečana ceremonija primopredaje 21 terenskog motornog vozila „Humvee“, koje je Vlada Sjedinjenih Američkih Država donirala Ministarstvu odbrane BiH, održana je danas u Kasarni „Rajlovac“ kod Sarajeva.

Zajedničkoj ceremoniji su prisustvovali ministar odbrane BiH Sifet Podžić sa zamjenicima Mijom Krešićem i Mirkom Okolićem, načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH generalpukovnik Senad Mašović, ambasador SAD u BiH Nj.E. Eric Nelson, pomoćnik ministra odbrane BiH za međunarodnu saradnju Zoran Šajinović, zamjenik komandanta Operativne komande OS BiH za resurse brigadni general Tomo Kolenda, vojni ataše SAD u BiH pukovnik Michael Tarquinto, ostale visoke zvanice MO i OS BiH te predstavnici američke kompanije AM General, kao proizvođača vozila.

Donirana su američka visokomobilna višenamjenska motorna vozila (HMMWV) „Humvee“, i to devet primjeraka u sanitetskoj varijanti M-1165 i 12 transportnih M-1152. Ovime je upotpunjena američka donacija od 24 vozila „Humvee“ isporučena u martu 2017. godine, 20 komada u julu 2019. godine i 14 u julu prošle godine. U narednom periodu očekuje se donacija još sedam ovakvih vozila, čime će ukupni broj „Humveeja“ u OS BiH biti 86. Sve je ukupne vrijednosti od oko 14,3 miliona američkih dolara.

Ministar Podžić je istakao da korsiti od ove donacije neće imati samo OS BiH nego i svi građani Bosne i Hercegovine, jer će ova terenska vozila pomoći da OS BiH budu još učinkovitije u kriznim situacijama i slučajevima elementarnih nesreća.

“Mi u MO i OS BiH posebno smo predani postizanju pune interoperabilnsoti s NATO-snagama, kako u segmentu organizacije, strukture i doktrine tako i opreme”, istakao je ministar Podžić.

I ministar Podžić i general Mašović istakli su potrebu dalje planirane modernizacije oružanih snaga za što političke strukture treba da omoguće i već obećanu finansijsku podršku i odgovarajući vojni proračun.

U svom obraćanju ambasador Nelson je zaključio da upotreba ovih popularnih i u svijetu poznatih vozila pokazuje da BiH i njezine oružane snage ne dijele samo načela interoperabilnosti s vojskama članica NATO-a, nego i jednake vrijednosti, cijelog zajedničkog društva.

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.