Direktor OSA-e Osman Mehmedagić pušten na slobodu

by Tuzla Info
| 16:16

Direktor OSA-Osman Mehmedagić pušten je na slobodu nakon što je 48 sati proveo u pritvoru, potvrđeno je za N1 iz Tužilaštva BiH. Sud BiH odbio je zahtjev Tužilaštva BiH da mu se odredi jednomjesečni pritvor.

Podsjetimo, tužilac Oleg Čavka zatražio je pritvor za Mehmedagića zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao ometati istragu, prikrivati dokaze te vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike, kao i iz razloga što bi njegovo puštanje na slobodu moglo prouzročiti uznemirenje javnosti i građana, s obzirom na to da su, kako kaže, već evidentirani elementi narušavanja sigurnosti povezani s lišavanjem slobode navedenog osumnjičenog.

 

Senka Nožica, advokatica Osmana Mehmedagića, kazala je da nema krivičnog djela te da je njen branjenik uhapšen nezakonito.

 

“Smatramo da nema ni osnova ni sumnje da naš branjenik počinio krivično djelo koje mu se stavlja na teret i ne postoji pritvorski razlog da se zadrži. Hapšenje našeg branjenika je kroz određen medije najavljivano punih mjesec dana. Ako to nije diktirano određenim političkim utjecajem onda ne znam šta je. Ja uzimam sebi za pravo da kažem da jeste jer se radi o poziciji našeg branjenika koja je interesantna za preslagivanje vlasti”, kazala je Nožica.

 

  • Tužilaštvo BiH sumnjiči Mehmedagića za krivična djela zloupotrebe položaja ili ovlasti, krivotvorenja isprave i pranja novca.