Najave nisu optimistične: Metorolog Sladić ističe da nam prijete bujične poplave

by nedim
| 10:13
2206 jala poplave

Danas se u Bosni očekuje umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U jutarnjim satima sa kišom i pljuskovima u sjevernim područjima. Tokom dana doći će do povećanja oblačnosti, u Bosni sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. U Hercegovini malo dao umjereno oblačno i sunčano vrijeme.

Danas je za cijelo područje BiH, osim za jug zemlje, upaljen žuti meteoalarm zbog grmljavinskog nevremena.

U narednim danima doći će do velikom preokreta kada su vremenske prilike u pitanju, doći će do obilnih padavina na sjeveru zemlje, a postoji i opasnost od bujičnih poplava u dane vikenda usljed obilnijih padavina u kratkom vremenskom periodu.

U nastavku donosimo analizu meteorologa Nove BH Nedima Sladića za vremenske prilike koje su pred nama:

-Nakon vrlo, često i ekstremno toplog prvog dijela ljeta koji su obilježili učestali toplotni valovi koji su nerijetko donosili na njihovim vrhuncima i nove temperaturne rekorde za najviše mjesečne temperature otkako postoje mjerenja, početak drugog dijela ljeta započinje potpuno drugačijim ritmom. Uskoro ćemo reći zbogom sunčanom vremenu, barem do utorka.

Od petka, 16.07. do utorka, 20.07. vremenske prilike u našoj zemlji će biti vrlo nestabilne. Diktirat će ih utjecaj prostrane visinske ciklone koja je u toku jučerašnjeg dana osom odmicala iz zapadnog Mediterana preko Alpa na Njemačku u južnoj i jugoistočnoj visinskoj struji, dok se sa sjevera istovremeno spuštao hladniji zrak s prednje strane grebena. Pristigli topliji i vlažniji zrak uz veće ohlađivanje za posljedicu je imalo snažno širenje i kondenzovanje zraka uz nerijetko uslove za obilne lokalne pljuskove i grmljavinu, a koja je pojedinim zemljama, poput Belgije i Njemačke donijela velike količine padavina, uzrokujući i poplave, što je vidljivo i po fronti okluzije u prizemlju. Ruta visinske ciklone će usljed širenja grebena iz istočnog Atlantika preko Velike Britanije izvršiti retrogradno kretanje koje će potom krenuti ponovo da se spušta u subotu 17.07. na Đenovski zaljev rutom preko Jadrana (Von Bebber staza V-d) gdje će se usljed toplote Jadranskog mora još malo produbiti.

Međutim, u nedjelju, 18.07. izvjesno je njeno kvazistacioniranje, odnosno vrlo sporo ili neznatno pomicanje nad jugom Italije i obalom Jonskog mora. Razlog toga je što će njen put dalje prema jugu biti prepriječen je širenje termobaričkog grebena od sjevera Afrike osom prema Turskoj gdje se narednih dana očekuju velike vrućine, nerijetko s temperaturama u južnim, središnjim i istočnim dijelovima zemlje i do 45 °C. U takvim okolnostima, područje Balkanskog i Apeninskog poluostrva bit će zarobljeno između dva grebena – jednog s istoka koji Turskoj donosi vrućine, a premošćen drugim od zapada kod Velike Britanije, zbog čega je za očekivati i obilnije padavine, naročito na trasi istočnog i jugoistočnog visinskog strujanja čiju upumpanu vlagu s Jadrana će donositi najviše od sjeverne strane Dinarida prema sjeveru Bosne.

Prema trenutnim projekcijama numeričkih modela ICON, ECMWF, UKMO i GFS, najveće količine padavina se očekuju na sjeveru i sjeverozapadu, djelomično i na sjeveoristoku Bosne. Sam po sebi utjecaj sistema ne spušta temperature ispod prosjeka za ovo doba godine, pa se umjereno topla zračna masa zadržava nad većim područjem regije.

Po visini se u petak, 16.07. osa visinske ciklone spušta se u Đenovu uz odmicanje južnije rutom duž Jadrana uz pripadajuće jugoistočno visinsko strujanje na višim vertikalnim profilima atmosfere. U prizemlju centar ciklone nalazit će se između egejskog dijela Grčke i Sjeverne Makedonije, što i nije toliko uobičajena ljetna sinoptička situacija za ovo doba godine. Linija nestabilnosti položena je preko Srbije, dok su strujanja po visini istočna i jugoistočna. Zbog toga će se kišonosna zona prijepodne premještati od istoka prema sjeverozapadu duž rijeke Save dalje prema sjeverozapadu Hrvatske.

Na tom području strujanja skreću na istočna i sjeveroistočna, te dolazi do curenja svježijeg zraka, što doprinosi i pojačan gradijent zračnog pritiska nad Slovenijom i Austrijom, a uz približavanje visinske ciklone našim područjima u večernjim satima u dijelovima povremeno intenzivnija kiša i pljuskovi sa grmljavinom prognoziraju se u Krajini.

S daljnjim odmicanjem visinske ciklone prema jugu, padavine će se u subotu, 17.07. nastaviti glavninom na sjeverozapadu, kako će i sama strujanja najviše pogodovati ovom području. Tada već može biti problema sa velikim količinama nakupljenog vodenog taloga za veoma kratko vrijeme, pa se očekuje nagli porast manjih vodotoka, naročito onih zapuštenih, zbog čega može doći i do mjestimične pojave bujičnih poplava. Većina razvoja u subotu će se obrazovati nad centralnim i istočnim planinskim područjem odakle će dalje putovati prema sjeveru u jugoistočnoj visinskoj struji. Tokom dana uz višak toplotne energije očekuju se povremeno obilniji izljevi kiše koji će nerijetko biti praćeni grmljavinom koji nerijetko mogu donijeti i 20 mm za manje od 3 sata, naročito izraženi u planinskim područjima.

Kako će se već u subotu krajem dana i navečer visinska ciklona smjestiti u južni Jadran, trasa vlažnog zraka ići će preko istoka i sjeveroistoka Bosne, odakle strujanja zaokreću na istočna duž rijeke Save, kada se prognozira nova runda obilnije kiše i pljuskova sa grmljavinom, uz opasnost od bujičnih poplava. Suho navečer izgledno jedino u Hercegovini i djelomično u centralnoj Bosni, gdje bi usljed velikog prisustva vlage, te približne tačke rosišta sa temperaturom zraka postojali uslovi i za maglu i nisku naoblaku.

U nedjelju, 18.07. uz kvazistacioniranje ciklone nad jugom Italije očekuje nas sličan scenarij – po višim profilima atmosfere uglavnom istočno visinsko strujanje, no sada po nižim vertikalnim profilima doći će do postepenog njegovog okretanja na sjeveroistočno koje bi bilo i izraženije, zahvaljujući jačanju zračnog pritiska sa sjeverozapada u prizemlju te postepenog jačanja grebena sa zapada, pa se očekuju ponovo obilnije padavine na sjeveroistoku i djelomično u sjevernoj Bosni. Kako će se postepeno popunjavati visinska ciklona zahvaljujući jačanju grebena, u ponedjeljak, 19.07. prema kraju dana postepeno će padavine slabjeti, najprije u Krajini, a u utorak glavninom se premjestiti dalje na istok, pojasnio je Sladić.