Šarović: Inzko može u penziju, prošla je era da nameće zakone u BiH

by Tuzla Info
| 13:33
1507 mirko sarovic

Mirko Šarović, predsjednik SDS izjavio je u Banjaluci na obilježavanju stranačke slave Petrovdana, da je ta stranka preteča Republike Srpske, utemeljitelj ideje o njenom nastanku, ujedinitelj srpskog naroda zapadno od Drine i idejni tvorac političkog organizovanja Srba u najtežim trenucima za srpski narod, piše N1.

Šarović je naveo da je ova stranka svih prethodnih godina ostala i srpska i demokratska. Dodao je da računa da će 2022. godine biti pobjednici sa više od 100.000 glasova.

“Milanović može imati spisak želja”

Na pitanje da prokomentariše izjavu predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića koji boravi u radnoj, a ne zvaničnoj posjeti BiH, a koje kako je rekao, neće biti dok se ne riješe neka pitanja, poput slučaja Komšić i legitimnog predstavljanja Hrvata.

“To je njegovo pravo, da može da kaže šta god hoće, da će doći sutra ili da će mu posjeta biti nezvanična u narednih 10 godina. To je pitanje FBiH, neka se oni dogovore kako hoće. Izbor člana Predsjedništva koji dolazi iz RS, implementacija Sejdić-Finci. Mi smo rekli izaberite ga u Parlamentu FBiH ili državnom, mi ćemo to podržati. Ne smeta nam princip asimetrije, imamo je već ovdje, mi direktno biramo predsjednika RS, oni predsjednika FBiH u Parlamentu FBiH. Milanović šta god želi, ili kako god da nazove svoju posjetu, on na to ne može utjecati, on se ne pita oko toga, a spisak želja može imati koliko god želi”, kazao je Šarović.

“Inzko je završio svoju misiju”

Šarović je odgovarajući na pitanja o ponovnim inicijativama za donošenje zakona o zabrani negiranja genocida, rekao da je neprihvatljivo da u ovoj zemlji zakone nameće Visoki predstavnik, a ta era je u BiH, smatra Šarović završena.

“Inzko je završio svoju misiju u BiH, bio je dovoljno 10, 11, 12 godina, može mirno, komotno ići u penziju”, poručio je Šarović.