Milanović danas u Vitezu: Hrvatska vojska spasila Bihać, članice NATO-a nemaju pojma

by nedim
| 21:50

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović stigao je u posjetu Bosni i Hercegovini, a prve susrete održao je u Vitezu. Prije sastanka je kazao da je hrvatska vojska spasila Bihać, da Komšić nije hrvatski predstavnik i da članice NATO-a nemaju pojma.

Ono što je na početku plijenilo pažnju medijima jeste Cvijet Srebrenice na Milanovićevom reveru, a posjetu Vitezu počeo je sastankom s predstavnicima konzulata Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini.

Milanović je izjavio da je ovdje bio prije osam ili devet godina kao premijer. Komentarišući svoj boravak u Vitezu, a ne u Srebrenici na 11. juli Milanović je kazao da je posjetio Potočare kao premijer te da će ih posjetiti ponovo kada bude za to prilika.

“Grozna je stvar to što govore, a to što pokušavaju napraviti, to nisu dobri ljudi. Bio sam tamo i vjerovatno ću otići opet, ovo je ljudski loše što se pokušava napraviti i što nema veze sa mnom, ali to doživljavam sve vrijeme”, izjavio je Milanović.

Dodao je da do sada nije imao službenu posjetu Sarajevu te da je neće ni imati dok se ne riješe neke stvari, odnosno, dok Hrvati u BiH ne dobiju pravo da biraju svog predsjednika.

“Komšić nije predstavnik hrvatskog naroda. Njega moraju birati građani hrvatske nacionalnosti. U Hrvatskoj, doduše pripadnike manjina, mogu birati samo pripadnici tih skupina. Ne mogu kao Hrvat birati predstavnika srpskog ili bošnjačkog predstavnika naroda u saboru”, pojasnio je Milanović.

Pojasnio je da više nema popuštanja u smislu zaštite Hrvata u BiH te naglasio da se sve vidjelo na samitu NATO-a.

“Dogodilo se nešto o čemu lideri članica NATO-a nemaju pojma, ali neki drugi ljudi, neka druga razina, ne odlučivanja već spletkarenja se time bavi i ja želim znati šta se dešava. Odjednom, Dejton se ne spominje u dokumentima NATO-a i EU, izbjegava se pojam konstitutivnih naroda i o tome trebamo otvoreno razgovarati”, pojasnio je Milanović te dodao da neće dopustiti da se ide ispod standarda Dejtona.

Kazao je da je hrvatska vojska spasila Bihać te da će to ponoviti još dosta puta.

“Hrvatska vojska je spasila Bihać da se ne dogodi nešto slično kao u Srebrenici. Dejton je ustavno-pravni okvir za BiH, mi smo potpisnici, i to je na snazi. Ništa drugo nije na snazi i ništa se ne može dogovoriti bez suglasja triju konstitutivnih naroda i to će biti u dokumentima svih međunarodnih institucija. Tako će biti, znam da će me proglasiti hrvatskim nacionalistom, to nisam, ja sam hrvatski predsjednik”, kazao je Milanović.

Posjeta spomen-obilježju ubijenoj djeci Viteza “Osmica” gdje će hrvatski predsjednik odati počast planirana je za sutra ujutro. Odmah nakon odavanja počasti Milanović će se uputiti u Mostar gdje će održati sastanak s rektorom i prorektorima Sveučilišta u Mostaru te održati predavanje. Planiran je i susret s gradonačelnikom Mostara Marijom Kordićem, piše Klix.ba.