TV premijera: Film “Quo Vadis, Aida?” večeras na programu BHT1

by nedim
| 10:59
  •  
  •  
  •  
  •  

Građani Bosne i Hercegovine, večeras, 10. jula u 21 čas moći će pogledati televizijsku premijeru filma “Quo Vadis, Aida?”, rediteljice Jasmile Žbanić na programu BHT1, saopšteno je iz Televizije Bosne i Hercegovine (BHRT), koja je koproducent filma.

Film “Quo Vadis, Aida?” koji tematizira genocid u Srebrenici osvojio je nekoliko međunarodnih nagrada, a bio je nominovan za nagradu “Oscar” u kategoriji za najbolji film na stranom jeziku. Iz BHRT-a citiraju “The Guardian” da filmska kritika film ocjenjuje kao “brutalan i šokantan film spisateljice i rediteljice Jasmile Žbanić u kojem postoji prava tragična snaga”.

“Rigorozna iskrenost filma ‘Quo Vadis, Aida?’ mučna je, dijelom i zato što ruši mnoga očekivanja koja se tiho vežu uz filmove o historijskim traumama. Često ih gledamo kako se ne bi suočili s okrutnošću historije, već kako bi sebe utješili pričama o otporu i junaštvu”, objavljeno je u “The New York Timesu”. “Variety” je objavio da ovaj film “nije povijesni revizionizam, ako ništa, ‘Quo Vadis, Aida?’ radi na ‘nerevidiranju’ povijesti, fokusirajući vapaj žrtava oko “oka oluje zla” – ne samo zla masakra, već šireg zla institucionalnog neuspjeha i međunarodne ravnodušnosti”.

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.