Obrtnici u Federaciji bi uskoro mogli izvoziti svoje proizvode

by Tuzla Info
| 13:50
  •  
  •  
  •  
  •  

Poslanici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH jučer su na sjednici usvojili Prijedlog Zakona o obrtu i srodnim djelatnostima u FBiH po hitnom postupku.

Obrazlažući zakon, ministar razvoja, poduzetništva i obrta FBiH Amir Zukić rekao je da je on dio seta zakona za poboljšanje poslovnog ambijenta.

Kao najvažnije prednosti tog zakona naveo je omogućavanje vanjskotrgovinskog poslovanje obrtnika, skraćenje procedure i pojednostavljenu registraciju obrta, te omogućavanje pribavljanja dokumentacije po službenoj dužnosti.

Zukić je dodao da je njime ograničeno izvršenje nad imovinom obrtnika, a obrtniku je omogućeno obavljanje i drugih djelatnosti koje služe obavljanju osnovne djelatnosti ili se uobičajeno obavljaju uz djelatnost obuhvaćenu rješenjem o obavljanju obrta, piše Fena.

Istakao je da je zakonom omogućeno fizičkim osobama i penzionerima obavljanje obrta u vidu dodatnog i dopunskog zanimanja, kao i da je predviđen obrtni registar kao informacioni sistem za upravljanje procesom registracije i obrade podataka o obrtima.

Iako detalji još nisu poznati, usvajanje ovog Zakona bi značilo da će obrti imati pravo i na, između ostalog, uvoz repro materijala, izvoz svojih prozivoda, dobijanje carinskog broja, što je do sada bio slučaj samo sa firmama koje su d.o.o.

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.