Vlasenica: Klanjana 17. kolektivna dženaza za bošnjačke žrtve etničkog čišćenja

by nedim
| 19:49

Na šehidskom mezarju Rakita u Vlasenici klanjana je sedamnaesta kolektivna dženaza i obavljen ukop još šest Bošnjaka ubijenih tokom agresije na BiH u proljeće 1992. godine. Vječni smiraj na ovom mezarju do sada je pronašlo blizu 400 civila koji su, kako tvrde porodice i preživjeli, ubijeni samo zato što su bili druge vjere.

Svoj smiraj na šehidskom mezarju Rakita našli su Hasib Malčinović, Avdo Kuljančić, Seida Ahmetović, Kada Saračević, Mehmed Sitarević i Avdo Hodžić.

Dženazu-namaz je predvodio reisul-ulema Islamske zajednice u BiH, koji je istakao da je zabrinut budući da ne dolazi do promjene svijesti onih koji su počinili zločine.

“To je veliko razočarenje i smatram da se država koja je počinila genocid, narod koji je to organizirao i zajednica koja je to na neki način odobravala i prešućivala nije ni na koji način promijenila u odnosu na ’92. godinu”, ističe reis Husein ef. Kavazavović.

„Sa ovog mjesta šaljemo poruku da smo svoji na svome, da smo se vratili da živimo u miru sa našim komšijama, prije svega sa onima koji nisu okrvavili svoje ruke“, poručuje potpredsjednik entiteta RS, Ramiz Salkić (SDA).

Predsjednik Organizacionog odbora 17. kolektivne dženaze Zajim Mahmutović, ukazujući na značaj kolektivnog pamćenja, istakao je kako svaka kolektivna dženaza podsjeća na stravične zločine počinjene nad Bošnjacima i ne dozvoljava zaboravu da prekrije sjećanje na pretpljeno zlo.

“Ovo je još jedan momenat za sjećanje na progon Bošnjaka i zločine koje su pretrpjeli samo zbog toga što su bili druge vjere i drugačije mislili“, kazao je Mahmutović podsjetivši da je do sada ekshumirano oko 1.500 posmrtnih ostataka ubijenih vlaseničana, a još se traga za 1.000 žrtava.

Mnogobrojni sudski procesi za zločine u Vlasenici su godinama u toku, a sporost u procesuiranju se pravda bolovanjima i pandemijom koronavirusa. Među optuženima je i Miroslav Kraljević, aktuelni načelnik Vlasenice.

„Dešavaju se neke promjene i očekujemo da će stanje biti popravljeno. Ali je nedopustivo ono što je za Vlasenicu vezano, dvije i po hiljade stradalih, a da su samo četvorica osuđena“, navodi član izvršnog odbora medžlisa Islamske zajednice Vlasenica Mujo Hadžiomerović.

Do sada su zbog zločina u Vlasenici  osuđeni Dragan Nikolić Jenki, koji je preminuo u međuvremenu, Predrag Bastah Car, Goran Višković  Vjetar i Simo Stupar.