OS BiH bogatije za još jednog oficira sa Kraljevske zrakoplovne vojne akademije – Cranwell

by nedim
| 20:26
  •  
  •  
  •  
  •  

Na Kraljevskoj zrakoplovnoj vojnoj akademiji u Cranwellu svečanom paradom je 18. juna 2021. godine obilježen završetak školovanja nove klase oficira.

Tako je kadetkinja Jasmina Balta uspješno završila navedeno školovanje, čime su Oružane snage Bosne i Hercegovine dobile još jednog oficira, koji će ubrzo biti u poziciji da stečena znanja i iskustva prenosi u svojoj jedinici.

Kadetkinja Balta je na navedeni koledž upućena nakon završetka školovanja na Fakultetu zdravstvenih studija u Bosni i Hercegovini.

U sklopu Koledža u Cranwellu, zajedno sa kolegama iz Velike Britanije i nekoliko drugih zemalja, kadeti kroz šestomjesečno školovanje, kroz četiri različita modula, bivaju osposobljeni za obavljanje oficirskih dužnosti, pri čemu se težište u obuci stavlja na vještine koje su od krucijalnog značaja za uspješno obavljanje zadataka iz okvira oficirskih dužnosti, a posebno kada je u pitanju liderstvo i rad sa vojnim kolektivom.

Svečanosti su prisustvovali ambasador Bosne i Hercegovine u Ujedinjenom Kraljevstvu Velike Britanije i Sjeverne Irske Nj.E. Vanja Filipović, kao i vojni ataše u istoj zemlji brigadir Nedžad Sadiković.


Imenovani su u sklopu svečanosti obavili razgovor sa komandantom Koledža u Cranwellu, brigadirom Joanne Campbell, i njenim pomoćnicima, iskoristivši priliku da se zahvale na mogućnosti školovanja naših kadeta  na ovoj prestižnoj vojno-školskoj ustanovi, istovremeno  izražavajući uvjerenje da će se ova praksa nastaviti.

Komandantica Campbell je navela da su kadeti iz Bosne i Hercegovine dobrodošli, da svojim zalaganjem tokom školovanja opravdavaju pruženu priliku, dodajući da i britanska strana ima korist od ovakve vrste saradnje, s obzirom da na ovaj način britanski kadeti imaju priliku da uče o našoj kulturi i vrijednostima, saopšteno je iz Ministarstva odbrane BiH.

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.