Dan “Zlatnih ljiljana”: Nikada nećemo zaboraviti njihovu hrabrost i žrtvu

by nedim
| 10:53

Bosna i Hercegovina se danas, 9. maja, na Dan pobjede nad fašizmom i na Dan Evrope, sjeća svih 1.739 “Zlatnih ljiljana”, jer oni su zajedno sa svim ostalim odlikovanim i neodlikovanim herojima pobjedili fašizam tokom Agresije na Bosnu i Hercegovinu u periodu 1992. – 1995.

U Službenom listu R BiH, br.37, od 31.12.1994.godine, objavljen je Pravilnik o priznanjima i stimulativnim mjerama u OS R BiH kojim je predviđeno Ratno priznanje značka “Zlatni ljiljan” . U Službenom listu Armije R BiH, broj 33, od 25. novembra 1995. godine, objavljeno je Uputstvo o ratnom priznanju značka “Zlatni ljiljan”. Pravilnikom o priznanjima predviđeno je da se:

1. Ratno priznanje, značka “Zlatni ljiljan,” dodjeljuje pripadnicima oružanih snaga koji su se naročito istakli u oružanom suprotstavljanju agresoru, doprinijeli proširenju slobodnih dijelova Republike, izvršili više djela u kojima je došla do izražaja njihova lična hrabrost i požrtvovanje, pri čemu su agresoru naneseni znatni gubici u ljudstvu i inaterijalnim sredstvima. Izuzetno, pripadniku oružanih snaga može biti posthumno dodijeljeno ratno priznanje, značka “Zlatni ljiljan”. Dobitniku ratnog priznanja, značka “Zlatni ljiljan,” pripada i novčana naknada u iznosu od 500 DM, preračunatih u domaću valutu po srednjem kursu na dan isplate, koji utvrđuje Narodna banka BiH. Dobitniku ratnog priznanja značke “Zlatni ljiljan,” bit će izdato uvjerenje o priznanju ( član 5. Pravilnika.).

2. Ratno priznanje, značka “Zlatni ljiljan,” dodjeljuje Komandant Glavnog štaba oružanih snaga (član 8. Pravilnika … ).

3. Dodjela ovog priznanja vrši se naredbom, a predaje se na svečan način ( član 10. Pravilnika … ).

4. Prijedloge za dodjelu ovog priznanja pripadnicima oružanih snaga, Komandantu Glavnog štaba Oružanih snaga podnose komande korpusa ( član 12. Pravilnika … ) Izgled, upotrebu, način nošenja i čuvanje ovog najdražeg i najfrekfentnijeg priznanja u ratu daje Uputstvo o ratnom priznanju, značka “Zlatni ljiljan“.

POGLEDAJTE: Spisak Zlatnih ljiljana

Najveća ratna priznanja, među kojima je i značka “Zlatni ljiljan” dodijeljena su zaslužnim pojedincima na Dan državnosti Bosne i Hercegovine 1998. godine.

Tom prilikom je rahmetli predsjednik Alija Izetbegović poručio: “Dragi saborci, dragi prijatelji, poštovani članovi ratnog Predsjedništva, dame i gospodo, današnji dan još nas jednaput podsjeća na sve one dane proteklih osam godina koji su istovremeno bili obilježeni i slavom i tugom, i ponosom i borbom. Ova današnja svečanost podsjetila nas je na samo jedan dio uspomene, na jedan mali dio hrabrosti i žrtve koje su učinjene za očuvanje Bosne i Hercegovine. Čestitajući dobitnicima ovih priznanja i odlikovanja, sjećajući se sa dubokim poštovanjem onih koji su posmrtno dobili ova odlikovanja, čestitajući njihovim porodicama, moja je želja samo da žrtve onih koji su učinili sve ovo za ovu zemlju ne budu uzaludne…”

Komandant Armije R BiH Rasim Delić, u ime dobitnika priznanja, ovom prilikom je kazao: “Zadovoljstvo mi je i čast što mogu u ime svih dobitnika da se zahvalim članovima Predsjedništva na uručenim priznanjima… Današnji čin još jednom me podsjeća, i sve nas, na ratnu golgotu, historijsku, herojsku i časnu borbu za slobodu i mir na našim prostorima. Podsjeća nas sve, također, na sve one koji su u toj borbi položili svoje živote, a ovim činom im se bar na simboličan način odužujemo. Podsjeća nas i na desetine naših boraca koji ne ustuknuše pred neprijateljem, ali ne nađoše zadovoljštinu u miru. Neka ovaj čin bude podstrek i opomena. Podstrek za izgradnju Bosne i Hercegovine, a opomena da ne zaboravimo ono što nam se događalo prije tri godine.”

Izvor: Stav.ba