Semir Efendić: Zašto sam napustio SDA?

by nedim
| 15:19

Stranka za BiH predstavila je danas svog novog vršioca dužnosti predsjednika Semira Efendića, nakon što je aktuelni načelnik Općine Novi Grad Sarajevo istupio iz SDA.

Obraćajući se na konferenciji za novinare, Efendić je rekao kako je prihvatio prijedlog Stranke za BiH uz želju i namjeru da vrijednim radom “izgradimo odgovornu i dosljednju političku stranku, jer to treba našem narodu i svim građanima BiH”.

– Bez obzira na veliki broj političkih stranaka koje ovdje imamo, jedna ovakva najviše nedostaje – smatra Efendić.

Zahvalio se svima u Stranci za BiH na povjerenju koje su mu ukazali da preuzme ovako važnu poziciju.

– Ovo je moj način da doprinesem političkim promjenama u BiH. Nadam se da ćemo uspjeti prikupiti dovoljan broj ljudi da rade odgovorno na ovom zadatku – govori Efendić.

Uz poziv da se prestane s političkim raspravama i aferama, naglasio je da su krize u institucijama uzrokovane djelovanjem nekih političkih stranaka. Danas, poručuje Efendić, imamo svega više nego države.

– Imamo jednu duboku krizu u svim dijelovima našeg sistema. Ta kriza uzrokovana je iz političkih stranaka koje su u institucijama – poručio je.

Ističe da nijedna institucija ne može probleme riješiti sama od sebe ako to ne bude vodila politička partija koju je narod ovlastio.

A bh. politička scena, mišljenja je Efendić, opterećena je brojnim temama za koja nemaju rješenja.

– Volio bih da se bavimo svakom institucijom pojedinačno. Puno je bolje da se bavimo tim temama nego raznim raspravama, aferama i svime što nas je zamorilo. Ja vas pozivam da se vratimo s te stranputice i krenemo normalnim putem – rekao je novoimenovani v.d. predsjednika Stranke za BiH.

Prema njegovim riječima, svi oni koji budu kandidovani moraju pokazati rezultat. Efendić navodi kako je iz članstva SDA istupio kad se uvjerio da djelujući u njoj ne može pomoći napretku države. A u dva načelnička mandata je, dodaje, kao član SDA imao podršku Stranke za BiH.

– Svima nam treba jedna nova obnova, reset. Trudio sam se da nikoga ne razočaram, a tako ću se truditi da ostane i ovdje – tvrdi Efendić.

Apelovao je na sve u našoj zemlji da na ovaj njegov korak gledaju bez predrasuda, jer, kaže, tu nema ništa drugo osim dobrobiti države.

– Ovo je potreba u kojoj se nalazi naše društvo. Poručujem svima, i članovima SDA, a i svima – neću vas iznevjeriti – zaključio je Efendić na konferenciji za novinare.