Komšić odgovorio Rusima: Jedinstvena BiH postojala i prije entiteta, postojati će i poslije njih

by nedim
| 21:36
1403 komsic

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić ocjenio je pokušaj negiranja jedinstva države Bosne i Hercegovine kao državne cjeline od strane Ruske Federacije, kao najdublji izraz nepoštivanja države Bosne i Hercegovine od strane predstavnika Ruske Federacije.

– Selektivno pozivanje na Ustav BiH pri čemu se nastoji uvećati uloga entiteta na uštrb države Bosne i Hercegovine kao cjeline, te poručiti da su entiteti iznad države, nije samo loša poruka od strane Ruske Federacije, nego se očito svjesno previđaju činjenice. Bosna i Hercegovina ima svoj državni kontinuitet, postojala je i prije entiteta, a postojati će i poslije njih, rekao je on.

Podsjećam na prvi član Ustava Bosne i Hercegovine.

“Republika Bosna i Hercegovina, čije je zvanično ime od sada “Bosna i Hercegovina”, nastavlja svoje pravno postojanje po međunarodnom pravu kao država, sa unutrašnjom strukturom modificiranom ovim Ustavom, i sa postojećim međunarodno priznatim granicama.

Ona ostaje država članica Ujedinjenih naroda i može kao Bosna i Hercegovina zadržati članstvo ili zatražiti prijem u organizacijama unutar sistema Ujedinjenih naroda, kao i u drugim međunarodnim organizacijama”, podsjetio je Komšić.

Otvorene provokacije iz Ambasade Rusije: “BIH se sastoji od entiteta, ne postoji jedinstvena država”