IZ traži reakciju nadležnih u RS: Murali ratnim zločincima u Foči, provokacije u Zvorniku, to zlo mora biti zaustavljeno

by nedim
| 19:17
0606 islamska

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini oglasila se danas saopštenjem za javnost povodom nemilih događaja iz sela Grbavci pored Zvornika.

Naime, u javnosti se jutros pojavio videosnimak provakacija bošnjačkih povratnika u ovo selo. Uznemireni povratnici su sve dokumentovali i pozvali bh. političare da konačno reaguju i stanu u kraj ovim stvarima, koje nisu rijetka pojava u Republici Srpskoj.

Iz Islamske zajednice BiH su pozvali nadležne iz manjeg bh. entiteta da se konačno pozabave rješavanjem ovog problema, koji je naročito prisutan u toku mjeseca ramazana.

– Bošnjački povratnici u istočnoj Bosni su izloženi permanentnim provokacijama i uznemiravanju, što se uz Ramazan u pravilu pojačava. I ove godine smo, nažalost, svjedoci toga. Pred dolazak mjeseca posta, koji kod muslimana uživa naročito poštovanje, Aladža džamija dobila je metak u svoju munaru; ovih dana Foča je „ukrašena“ ogromnim muralom presuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću a juče su u Grbavcima kod Zvornika profašistički likovi uznemiravali svoje komšije puštajući pjesmu „Srebrenice ti si nama mila, dabogda se triput ponovila“. Budući da nikada ranije nisu sankcionirani, niti osuđeni od nadležnih entitetskih vlasti, ti mračni elementi osokoljeni su pričom o otcjepljenju koju im pričaju pojedini političari i odmah su se pojavili na sceni – bez srama, ali i bez bojazni da će ih neko pozvati na odgovornost.

Pozivamo nadležne državne organe bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska da se ovom pitanju posvete ozbiljno i da počinioce procesuiraju i primjereno kazne. Pozivamo predsjednicu Republike Srpske gospođu Cvijanović da posjeti povratnička mjesta u istočnoj Bosni, da se uvjeri u kakvim uvjetima ti ljudi žive, imaju li kakvih problema i da osudi izgrednike; da javno izjavi da je predsjednica svih građana u tom entitetu i da neće tolerirati uznemiravanje i napade ma s koje strane dolazili.

Pozivamo i sarajevske političare da se pozabave ovim pitanjem, ali i tužiteljstvo da pokrene istrage. Zlo mora biti zaustavljeno, navodi se u saopćenju IZ BiH.

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.