Brojke sve govore: RS duplo zaduženija od duplo “veće” FBiH

by nedim
| 21:59

Sa novim zaduženjem Republike Srpske od 300 miliona eura na londonskoj berzi, ukupan dug manjeg bh. entiteta će dostići rekordan iznos od oko 6,6 milijardi КM.

Uz to ukupan dug RS je premašio ukupan dug Federacije BiH, unatoč tome što Federacija BiH ima dvostruko više stanovnika. Javni dug, mjeren po glavi stanovnika, pokazuje dramatičnu razliku u korist Federacije. Naime, novim zaduženjem svaki građanin RS će biti dužan oko 5.800 КM, dok je svaki građanin FBiH dužan oko 2.600 КM.

Uz činjenicu da je smanjivala javni dug, ovi podaci potvrđuju i da je Vlada FBiH u prethodnih šest godina kreditnim novcem raspolagala na pravi način. Ekonomski zaostatak RS-a u odnosu na Federaciju danas je takav da bi vlast u RS sebi potpisala “smrtnu“ presudu eventualnim pokušajem otcjepljenja od BiH ili destrukcijom njenih institucija.

Pogotovo se to odnosi na nepravednu raspodjelu sredstava od indirektnih poreza, s obzirom da Federacija BiH godišnje na račun UIO uplati preko dvije milijarde KM više nego što joj se vrati raspodjelom, a RS tek između 30 i 40 miliona KM više nego joj se vrati raspodjelom.

Još ranije smo pisali da je FBiH za RS u ekonomskom smislu ono što je Zapadna Njemačka bila za Istočnu Njemačku, a na sceni je i sličan (iako zakonom nije definisan) “princip solidarnosti“ po kojem Federacija BiH praktično na “leđima“ nosi Republiku Srpsku. Nepravednom raspodjelom samo u 2019. godini se iz Federacije BiH u RS “prelilo” između 750 i 780 miliona KM, kada se saberu sve godine radi se o milijardama KM za koje je Federacija BiH oštećena zbog raspodjele u korist RS.

Danas Federacija BiH od svojih uplata u suštini finansira ne samo sebe već i državu, Brčko Distrikt i sve povrate poreza. Čak i u uslovima pandemije, prema dostupnim podacima, u cijeloj Evropskoj uniji, samo Estonija, Bugarska i Luksemburg trenutno imaju manji udio duga u bruto domaćem proizvodu, nego što je to slučaj u Federaciji BiH. Poređenja radi, udio javnog duga RS u bruto domaćem proizvodu iznosi 54 posto, dok udio javnog duga Federacije BiH u BDP-u iznosi 26 posto.

Prema podacima Porezne uprave FBiH, porezni obveznici u prva tri mjeseca ove godine uplatili su 1.323.870.559 KM javnih prihoda, što je u odnosu na isti period prošle godine više za 43 miliona KM. Ovi pozitivni ekonomski trendovi pokazatelj su da se ekonomija FBiH oporavlja zahvaljujući ekonomskim mjerama Vlade FBiH, pišu Vijesti.ba.