Sutra novi protesti u Sarajevu: “Država pripada narodu, a ne onima koji vladaju”

by admin2
| 19:00

U subotu se održavaju novi protesti u glavnom gradu BiH sa početkom u 12.05 sati ispred zgrade Parlamentarne skupštine BiH.

Organizatori, između ostalog, traže da se imenuju novi saziv Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Federacije Bosne i Hercegovine koji će u roku od 14 dana po imenovanju javnosti predstaviti jasan i provodiv Akcioni plan borbe protiv pandemije korona virusa i upravljanja krizom.

Slični protesti pod nazivom „Borba za život“ bili su 06. aprila 2021. godine ispred zgrade Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i Vlade Federacije Bosne i Hercegovine. Neformalna grupa građana i građanki je od Vijeća ministara Bosne i Hercegovine zahtjevala uvođenje obaveznog PCR testiranja za sve ulaske u Bosni i Hercegovinu i podnošenje neopozive ostavke kako Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, tako i Vlade Federacije Bosne i Hercegovine. Rok za postupanje po zahtjevima neformalne grupa građana i građanki Bosne i Hercegovine istekao je 13. aprila 2021.

“Iako smo naše zahtjeve blagovremeno uputile poštom i predale na protokol svih ministarstava Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i ponudile tri mogućnosti odgovora na naš zahtjev, niko od pomenutih nivoa se nije udostojio ni odgovoriti, a kamoli udovoljiti zahtjevima neformalne grupe građana i građanki koji su podržali proteste i zahtjeve incijative Borba za život”, saopštili su iz ove grupe.

Aktivistica Nejra Latić Hulusić, kazala je za N1, da prethodni protesti jesu dali željeni efekat, dok su se dogovorili da izađu iz online svijeta ponovo na ulicu i da prestanu se baviti se komentarisanjem razočarenjima online.

“Naš šest je reklo idemo na ulicu, pa ko nam se pridruži. Vrlo brzo nam se priključio veliki broj ljudi. Drago nam je da su građani prepoznali iskren nijet da probudimo narod i da se sjete da su i oni vlast, i da je ovo naša država. Nije država onih koji vladaju u naše imene, a ne nama”, istaknula je Hulusić.

Kazala je da bi bili zadovoljni da su Vijeće ministara i Fadil Novalić podnijeli ostavku.

“Morali smo na razne protokole ministarstva da odnesemo naše zahtjeve. Nikad se niko nije udostojio odgovoriti. Država pripada narodu, a ne onima koji vladaju“, ponovo je podcrtala aktivistica Hulusić.

Kako smo spomenuli, novi protesti najvaljeni su za sutra.

Hulusić je naglasila da zahtjevi ne idu više prema “ovima koji nemaju obraza i koji neće podnmijeti moralne ostavke”.

“Naši zahtjevi ovaj put idu prema zastupnicima i delegatima u obje skupštine u oba doma. Onim ljudima koje smo mi direktno birali”, rekla je Hulusić.