NLB web baner 770x95px 2

Nove investicije u tuzlanskoj „Solani“: Izvoze 85 posto proizvoda, traže podršku vlasti

2508 solanaFabrika soli Tuzla "Solana" je zakoračila u važan investicioni ciklus, koji je počeo obnavljanjem trafo-stanice, izgradnjom visokoregalnog skladišta, pripremama za izgradnju savremenog rinfuznog skladišta, što će u konačnici rezultirati novom fabrikom soli.

Od vlasti traže omogućavanje većeg udjela na domaćem tržištu, te da se osigura da rokovi plaćanja "Solane", njenim dobavljačima, slanice, tehnološke pare i struje, budu u skladu s onima koje kupci imaju za isporučene "Solanine" proizvode, piše Indikator.ba.

U posljednjih osam godina tuzlanska "Solana" je od tvornice koja je proizvodno i ekonomski bila na ivici opstanka izrasla u ekonomski respektabilnu firmu. Godišnje se proizvede oko 135.000 tona soli, 85 odsto proizvoda se izvozi.

S obzirom na to da postoji izvršna presuda prema kojoj je Vlada TK na ime troškova korištenja prostorija zgrade "Sodaso" dužna "Solani" da isplati 296.000 KM dogovoreno je da se dinamika otplate duga dogovori i odvija shodno budžetskim prihodima.

(TI)

LOGO FOOTER

Gradski informator - Tuzla na dlanu