Do kraja mjeseca na Skveru: Tuzlaci će putem displeja moći pratiti nivo zagađenosti zraka!

1108 zrakU toku je nabavka dijelova za stanice za mjerenje kvaliteta zraka, tako da bi se do kraja ovog mjeseca u rad trebao pustiti displej na Skveru u Tuzli, na osnovu kojeg će građani moći pratiti trenutno stanje zraka – piše RTV Slon.

Naime, kako kažu iz resornog ministarstva, veći dio posla je urađen i ovih dana se očekuje da se nabavka potrebne opreme privede kraju.

„ Imamo ustvari dva displeja, jedan je sa meteorološkim podacima, a drugi je sa pokazateljima kvaliteta zraka, i to na način kako smo prilagodili građanima da im bude jasnije, odnosno po bojama. Kad je čist zrak onda je zelena boja, kad je umjereno zagađen žuta i kad je zagađen crvena boja“, ističe Goran Mišić, pomoćnik ministra za zaštitu okoliša u Vladi TK.

Zahtjeve za postavljanje stanica za praćenje kvaliteta zraka uputile su još ranije i općine Lukavac i Živinice. Naime, u Lukavcu se nalazi mobilna stanica koja, kako su naveli iz Općine, nije dovoljna. S tim su saglasni i u resornom ministarstvu, napominjući da su u zimskom periodu nerijetko podaci takvi da je zrak u ovoj općini zgađeniji nego u Tuzli. 

„U Živinicama je još u fazi i nismo blizu te realizacije, a u Lukavcu smo već pri kraju, Sporazum je potpisan, mi smo izvršili pribavljanje potrebne dokumentacije, priključak na struju“, dodaje Mišić.

Mišić dodaje da očekuje da će se u roku od mjesec dana izvršiti prijenos fiksne stanice za monitoring zraka sa lokacije Bektići na određenu i odobrenu lokaciju u Lukavcu. 

Postavljanje mjernih stanica neće se riješiti problem kvaliteta zraka, no kada i Živinice dobiju ovaj uređaj, kvalitet zraka će biti kontroisan u tri najugroženije općine na području Tuzlanskog kantona. Iz resornog ministarstva takođe ističu da da će do kraja ovog mjeseca u funkciji biti i web stranica, koja će biti posvećena isključivo stanju kvaliteta zraka.

Prije više od dvije decenije Tuzla je na zgradi stare općine imala displej na kojem su građani mogli pratiti nivo zagađenosti zraka koji udišu.

(TI/RTV Slon) / Foto: D. Zabuš

farah baner

futura toneri veliki

biznis veliki

 

level baner

@ig_tuzla Pratite nas

LOGO FOOTER

Gradski informator - Tuzla na dlanu