DSO Promus

Za 350 domaćinstava: EUFOR i OS BiH zajedno obnavljaju mostove na području Tuzle

1108 mostoviVojnici EUFOR-a zajedno s Oružanim snagama (OS) BiH rade na obnovi mostova koji su uništeni za vrijeme nedavnih poplava na području općine Tuzla.

Zahvaljujući rekonstrukciji dva mosta, članovi 350 domaćinstava imat će lakši prilaz svojim kućama i ostalim dijelovima općine, a poljoprivrednici će ponovo imati pristup svom poljoprivrednom zemljištu. 
 
Općina Tuzla je izgradila nasipe za mostove, a inženjerijski tim jedinice Austrijskih snaga za pomoć pri otklanjanju posljedica prirodnih katastrofa otpočeo je rad na obuci pripadnika OSBiH i izradio glavne nacrte. 
 
U međuvremenu je Razvojni program Ujedinjenih naroda (UNDP) izvršio nabavku potrebitih materijala, koju je financirala Norveška. 
 
Sada bi kroz ovaj zajednički projekt mostovi trebali biti rekonstruirani tijekom sljedećeg mjeseca. 
 
UNDP vodi Program za sanaciju šteta od poplava "Danas za nas", vrijedan više miliona dolara, koji se bavi potrebama zajednica neposredno nakon poplava, uključujući i rekonstrukciju osnovne infrastrukture u zajednici. 
 
Projekt je također i sastavni dio EUFOR-ovog programa za osposobljavanje i obuku kojim se osigurava da Oružane snage BiH dostignu sposobnosti i vještine koje su im potrebite za doprinos kako humanitarnim zadacima u zemlji, tako i misijama u inostranstvu, saopćeno je iz EUFOR-a. 
 
(TI)

futura toneri veliki

biznis veliki

 

level baner

@ig_tuzla Pratite nas

LOGO FOOTER

Gradski informator - Tuzla na dlanu