Vanredni izvještaj CZTK (07.00 h): Preliv preko brane Modrac 52 cm, u Tuzli evakuisano 11 osoba

1505 branaNa osnovu izvještaja primljenih od OSCZ sa područja TK, stanje u oblasti zaštite i spašavanja u toku poslednja 24 sata  bilo je slijedeće:

Vodostaj:
Na brani HA Modrac u 07,00 sati iznosio je 200,52 m.n.m., (tačka preljeva je 200 m.n.m.). Ispust kroz temeljne otvore iznosi 110,32 m3/s.

Općina Lukavac
PVJ Lukavac je u protekla 24 sata imala crpanje vode u naseljima Bistarac, Hrvati te centra grada i iz objekta JU Dom Kulture. Voda se povukla iz centra grada ali su ostali talozi blata i mulja.

Općina Srebrenik
Na području općine Srebrenik svi vodotoci se nalaze u fazi opadanja. Visina vodostaja rijeke Tinje na mjernom mjestu Koprića most jutros u 06,20 sati iznosila je 270 cm. Magistralni put Tuzla – Orašje je prohodan. I dalje je odsječeno oko 300 domaćinstava u MZ Seona zbog prekida lokalne komunikacije prema ovom naselju.
VJ Srebrenik je u toku jučerašnjeg dana evakuisala 22 osobe iz naselja MZ Špionica, ul 16. muslimanske brigade i naselja Jošaci Luka a imali su i crpanje vode iz stambenih objekata u ul. Zlatnih ljiljana, Maršala Tita i naselja Bjelave.

Općina Gračanica
Uslijed plavljenja trafo stanice cijeli grad je bez struje. Nivo rijeke Spreče od jutros stagnira. Vodostaj na mjernom mjestu Karanovac u 07,00 bio je 550 cm. Svi lokalni vodotoci su u povlačenju. U toku noći prijavljen je veći broj klizišta. Izvršena je evakuacija tri porodice sa 11 članova u MZ Rašljeva. Trenutno je oko 550 Ha poljoprivrednog zemljišta u Sprečkom polju pod vodom. Magistralni put M – 4 Tuzla – Doboj je prohodan.

Općina Tuzla
Na području općine Tuzla, u protekla 24 sata, prijavljeno je pokretanje 37 klizišta i plavljenje 93 objekta. Izvrešena evakuacija dvije porodice sa ukupno 11 članova. 
PVJ Tuzla je imala 11 intervencija na crpljenju vode iz poplavljenih podrumskih i stambenih prostorija i dvije intervencije na gašenju požara na kombiju na Brčanskoj Malti i zapaljene el. instalacije u firmi Remont montaža. Požari su lokalizovani i ugašeni.

Općina Čelić
U toku noći došlo je do izlijevanja Čelićke rijeke u centru grada. Oko 30 stambenih objekata je bilo poplavaljeno. Voda se sa poplavljenog područja povukla u korito. Nije bilo potrebe za evakuaciju. 

Općina Kladanj
Vodotoci na području općine Kladanj u fazi opadanja. 

Općina Kalesija
U toku noći nije bilo prijava o prirodnim nesrećama. Vodostaj rijeke Spreče je u opadanju i trenutno je oko 240 cm. 

Općina Sapna
Svi vodotoci na području općine Sapna su u svojim koritima i trenutno nema prijava za klizišta.

Općina Teočak
U toku noći na području općine Teočak prijavljena su dva nova klizišta i to u MZ Centar naselje Prisoje i u MZ Bilalići. Prijavljeno je i plavljenje četiri stambena objekta. U prekidu je lokalni put Sniješnica – Centar preko Rudina. Koristi se alternativni pravac.

Općina Živinice
IVJ Đurđevik je u protekla 24 sata imala 5 intervencija na crpljenju vode iz privatnih stambenih objekata (kuće) i privrednog subjekta (drvno prerađivačka firma Renesansa) u naselju Ciljuge.

(TI)

LOGO FOOTER

Gradski informator - Tuzla na dlanu