DSO Promus

Na „državne jasle“ još 36 radnika: Odobreno novo zapošljavanje u državnim institucijama!

0505 posaoVijeće ministara BiH na posljednjoj održanoj sjednici odobrilo je iz tekuće rezerve ovogodišnjeg budžeta BiH 317.000 KM za zapošljavanje novih 36 zaposlenika u tri državne institucije.

Novac za dodatno zapošljavanje odobren je iz budžetske rezerve Ministarstvu pravde BiH (39.600 KM), Ministarstvu civilnih poslova (31.500 KM) te Službi za zajedničke poslova institucija BiH (246.000 KM za 32 nova zaposlenika).

Svojim odlukama od 30. jula ove godine Vijeće ministara je nastavilo trend odobravanja povećanja broja zaposlenih u institucijama BiH, uprkos ranijoj odluci o zamrzavanju novih zapošljavanja. Prema nedavno usvojenom izvještaju o izvršenju budžeta institucija BiH, lani je broj uposlenika povećan za 40 (sa 22.174 na 22.214 osoba u svih 75 bh. institucija). U Zakonu o budžetu piše da su nova zapošljavanja dozvoljena samo u izuzetnim slučajevima (novoosnovane institucije i slično) i sve to mora odobriti Vijeće ministara. Prošle godine, kada su iz tekuće rezerve budžeta za plate i naknade izdvojena 1,3 miliona KM, profunkcionisala je samo jedna novoosnovana institucija - Vijeće za državnu pomoć, kojem je odobren prijem pet uposlenika.

Dodatna zapošljavanja po dva nova radnika ministarstvima pravde i civilnih poslova sada su odobrena kako bi u ovoj godini mogli ispoštovati Zakon o internoj reviziji i angažovati šefove interne revizije i po jednog unutrašnjeg revizora.

Za Službu za zajedničke poslove odobreno je dodatno zapošljavanje radi obavljanja dijela zajedničkih poslova u zgradi Predsjedništva BiH, koja je od 1. aprila ove godine ostala bez upravitelja.

(TI/nn)

futura toneri veliki

biznis veliki

 

level baner

@ig_tuzla Pratite nas

LOGO FOOTER

Gradski informator - Tuzla na dlanu