DSO Promus

Nove padavine, novi problemi: U Tuzli klizištima ugroženo još 200 kuća!

2105 kliz2Zbog obilnih kišnih padavina proteklih dana zabilježene su nove poplave na području općina Srebrenik i Lukavac, ali i nova klizišta na području Tuzle, rečeno nam je Oslobođenju u Kantonalnom štabu Civilne zaštite Tuzla.

Na području općine Tuzla u posljednjih nekoliko dana su se aktivirala stara i pojavila nova klizišta. Zbog toga je u proteklom periodu prijavljeno 200 novih objekata, čije stanje trebaju provjeriti stručnjaci. 

- Od ponedjeljka kreću radni timovi, koje je formirao općinski načelnik. Oni će u toku iduće sedmice izvršiti snimanje objekata, kako bismo došli do podataka da li se radi o objektima koje treba srušiti ili da li će se sanirati. Za ove objekte je formirano osam stručnih timova, od geologa, inženjera, koji će zajedno socijalnim radnicima obići teren u toku iduće sedmice, te evidentirati precizne podatke u kakvom su stanju objekti, kazala nam je Nadira Aščerić, šefica Službe Civilne zaštite Općine Tuzla.

Ističe da je do sada završen obilazak 308 objekata, za koje postoje precizni podaci šta dalje treba raditi. Tu je ustanovljeno koliko je njih potpuno neuslovno za dalje stanovanje i koji će se morati rješavati u prvoj fazi. Inače, ukupan broj objekata koji se nalaze u zoni klizišta je oko 1.200. 

Ona je navela da u narednom periodu slijedi rješavanje stambenog zbrinjavanja porodica koje su ostale bez kuća. Neke projekte nadležni u Općini imaju namjeru vrlo brzo realizovati.

- Usvojen je zakon o korištenju sredstava posebne naknade, a u koje spadaju i sredstva od skloništa. Na toj poziciji mi imamo priličnu sumu, sa kojom bismo mogli u vrlo kratkom periodu riješiti veliki broj hitnih slučajeva, kazala nam je Aščerić.

U međuvremenu, pet porodica iz tuzlanskog Kojšina živi u šatorima na parkingu za turističke autobuse. U šatorima su već tri mjeseca i čekaju da im općinska vlast pronađe rješenje - ili da se vrate u svoje kuće ili da dobiju novi krov nad glavom.

(TI/Oslobođenje/S. Karić)

futura toneri veliki

biznis veliki

 

level baner

@ig_tuzla Pratite nas

LOGO FOOTER

Gradski informator - Tuzla na dlanu