DSO Promus

Centar za socijalni rad Tuzla: Napad „Zemlje djece“ je neutemeljen

0108 centarJavna ustanova Centar za socijalni rad Tuzla, saopštenjem za javnost odgovorio je na jučerašnje saopštenje Udruženja “Zemlja djece” Tuzla.

Dostavljenu informaciju prenosimo u cjelosti:

Slučaj o  o kome se govori  u saopštenju udruženja “Zemlja djece” iz Tuzle poznat je Centru Tuzla, kao i porodične prilike u kojima se nalaze isti, jer  je kod ovog Centra dječija majka ostvarila prava na stalnu novčanu pomoć i zdravstveno osiguranje za     sebe i mldb. djecu  kao i jednokratnu novčanu pomoć i pomoć u paketima sa hranom.

Pored svega ovoga sa porodicom je rađeno  savjetodavno na prevazilaženju problema koji postoje u istoj, ali svi napori koje ulažu zaposlenici Centra za socijalni rad Tuzla nisu dovoljni da bi se prevazišla i riješila situacija ovakvih porodica upravo iz razloga što sistem socijalne zaštite  funkcionište u otežanim uslovima ne samo u Općini Tuzla i Tuzlanskom kantonu nego i na području cijene BiH. 

Nemoguće  u jednom saopštenju navesti sve aktivnosti koje je ovaj Centar provodio u konkretnom slučaju, jer bi to bilo isuviše opširno,  ali  je sigurno da    ova ustanova ima zakonsku obavezu  i želju i energiju da pomogne djeci u takvim  i sličnim porodicama ali da je  u svom radu ograničena ne samo nedostatkom institucija nego i materijalnim i drugim resursima.

Porodica  o kojoj  je  riječ jeste disfunkcionalna i  Centar je poduzeo sve zakonske mjere pa je protiv dječije majke podnio  i krivičnu prijavu  za zanemarivanje  mldb.djece.

Ovakav neutemeljen  napad nismo očekivali od udruženja sa kojim sarađujemo ali u svakom slučaju ćemo nastaviti da radimo u skladu sa zakonom i sa svim svojim mogućim i raspoloživim kapacitetima da se ovakvi slučajevi ne dešavaju u budućnosti.

U tome nam je svakako potrebna pomoć svih društvenih institucija počev od Ministarstva za rad, sociijalnu politiku i povratak TK, policije, tužilaštva, zdravstvenih institucija  i NVO koje se bave zaštitom djece.

(TI)

futura toneri veliki

biznis veliki

 

level baner

@ig_tuzla Pratite nas

LOGO FOOTER

Gradski informator - Tuzla na dlanu