Vlada TK smijenila direktora Aerodroma Tuzla: Cestovni prevoznički lobi iza smjene Mujačića?

0205 aerodromVlada Tuzlanskog kantona smijenila je direktora Međunarodnog aerodroma Tuzla i to u vrijeme sklapanja velikih poslova sa poznatom švicarskom aviokompanijom WizAir – piše federalna.ba.

Indikativno je da je za v.d.direktora imenovan Rifet Karasalihović, svojevremeno umješan u međunarodni šverc oružja u Kongo, koji je bio pod UN-ovim embargom. Nije nemoguće da iza pokušaja slabljenja ovog aerodroma stoje cestovni prijevoznici koji već dugo lobiraju protiv jeftinih letova sa aerodroma Tuzla.

Esed Mujačić više nije direktor Međunarodnog aerodroma Tuzla. Smijenjen je, tvrde u Vladi Tuzlanskog kantona, jer njegovo imenovanje nikada nije potvrđeno na sjednici Kantonalne vlade. A imenovan je kada Vlada, nakon februarskih protesta, nije ni postojala. U direktorsku fotelju će sjesti Rifet Karasalihović, suvlasnik kompanije ICAR Air, koja je, prema podacima UN-a, prije sedam godina kršila međunarodni embargo na izvoz oružja u Demokratsku Republiku Kongo.

"Za direktora aerodroma u Tuzli dovodi se čovjek koji je osumnjičen za međunardoni šverc naoružanjem”, kaže Džemal Jukan, nezavisni zastupnik u Skupštini TK-a. 

Sve to je, naravno, poznato i ministru trgovine, saobraćaja i turizma TK-a Mustafi Isabegoviću. “Rifat Karasalihović je s nekim imao firmu koja je obavljala transport oružja s aerodroma Tuzla negdje u Tursku ili Kongo i dalje. Ali su tu bile strogo propisane procedure", kaže Isabegović.

“Što se tiče izvoza vojne opreme, za to smo imali registrovano djelatnost i time se bavili. Mi kao aviokompanija i Međunarodni aerodrom Tuzla po nalogu smo prevezli vojnu opremu od tačke A do tačke B. Radili smo to samo na ona mjesta gdje je Ministarstvo odbrane dalo saglasnost", tvrdi Rifet Karasalihović.

Bivši direktor Esed Mujačić zna ko stoji iza njegove nezakonite smjene: “Zastupaju se interesi određene grupe ljudi koji ne žele da se aerodrom razvija u pozitivnom smjeru, a to su cestovni prevoznici.” Mujačić aludira i na aktualnog ministra Isabegovića, bivšeg direktora Transturista, koji je suvlasnik tog preduzeća.

“Aktualni ministar u tom preduzeću ima 500.000 dionica. Predsjednik Skupštine, koji je sve to zakuhao, predsjednik je skupštine dioničara u tom preduzeću.To je klan drumskog saobraćaja koji na brutalan način pokušava ovo ugušiti”, tvrdi Jukan.

A za direktora marketinga na Tuzlanskom aerodromu bit će postavljen Enver Jukanović, koji je tokom mandata na aerodromu zaposlio svoga sina. "Jukanović je bio direktor aerodroma. Koliko znam, njegov sin tamo radi preko studentske zadruge”, navodi ministar Isabegović.

Ove kadrovske promjene mogle bi ugroziti aranžman s WizAirom, koji na Tuzlanskom aerodromu želi instalirati svoju baznu stanicu i otvoriti sedam novih linija, čime bi broj putnika tokom godine bio veći od 100.000. No, sve je to upitno, jer je Vlada prestala sufinansirati modernizaciju aerodroma. Već se špekuliše da će aviotakse biti petostruko povećane. To bi moglo dovesti do smanjenog interesa partnera, broja putnika, a time i profita.

(federalna.ba)

farah baner

futura toneri veliki

biznis veliki

 

level baner

@ig_tuzla Pratite nas

LOGO FOOTER

Gradski informator - Tuzla na dlanu