DSO Promus

Među 10 akreditiranih u BiH: Certifikati za Porodilište UKC Tuzla i Centar mentalnog zdravlja Doma zdravlja Tuzla

1407 porodilisteU prostorijama Federalnog ministarstva zdravstva danas je održana svečana dodjela certifikata predstavnicima prvih deset zdravstvenih ustanova sa područja Federacije BiH koje su od strane Agencije za kvalitet i akreditaciju u zdravstvu (AKAZ) FBiH akreditirane za kvalitet pružanja zdravstvenih usluga.

Certifikate su uručili federalni ministar zdravstva Rusmir Mesihović i direktor AKAZ-a FBiH Ahmed Novo.

Odlukom AKAZ-a FBiH akreditirane su zdravstvene ustanove koje su aplicirale za akreditaciju i koje su u prethodnom periodu bile intenzivno uključene u proces uspostavljanja sistema sigurnosti i kvaliteta.

Akreditirani su Dom zdravlja Gračanica (uključujući 17 timova porodične medicine i centar za mentalno zdravlje) koji je ujedno i prvi dom zdravlja u BiH koji je u potpunosti akreditiran, centri za mentalno zdravlje domova zdravlja Bihać, Tuzla, Srebrenik, Vogošća, Novi Grad-Sarajavo, Vitez i Zenica i porodilišta UKC Tuzla i Opće bolnice „Prim.dr. Abdulah Nakaš“ u Sarajevu kao „bolnice prijatelji beba“.

Akreditacija kao krajnji rezultat dugotrajnog i sistemskog procesa uspostave kvaliteta je potvrda da ove zdravstvene ustanove, odnosno njeni odjeli i službe ispunjavaju optimalne standarde i kriterije sigurnosti i kvaliteta pružanja zdravstvenih usluga.

Proces akreditacije je zasnovan na organizacijskim standardima koji jasno uspostavljaju mjerenje kvaliteta za svaki aspekt pružanja zdravstvenih usluga, obuhvatajući sve odjele i službe zdravstvene ustanove. Za one koji to postignu, akreditacija je zaslužena nagrada koja demonstrira osoblju i pacijentima da organizacija pruža usluge visokog kvaliteta.

Čestitajući predstavnicima akreditiranih ustanova, ministar Mesihović je istaknuo da je unapređenje kvaliteta, kroz uspostavu sistema razvoja organizacijskih, tehnoloških i kliničkih standarda koji će biti mjerljivi i na temelju kojih će se objektivno ocjenjivati stepen kvaliteta i sigurnosti zdravstvenih ustanova jedan od prioriteta reformskih procesa u oblasti zdravstva.

Mesihović je najavio da će u okviru “Projekta jačanja zdravstvenog sektora” koji implementira Federalno ministarstvo zdravstva u periodu august 2014 – maj 2015. AKAZ realizirati projekt uspostave sistema sigurnosti u timovima porodične medicine na području Kantona Sarajevo. Ovaj projekt podrazumijeva uspostavu standarda sigurnosti, edukaciju 200 timova porodične medicine u KS, te u konačnici i certifikaciju timova.

Treba naglasiti da je proces akreditacije centara za mentalno zdravlje podržao “Projekt mentalnog zdravlje u BiH”, koji se realizira u saradnji sa Švicarskom agencijom za razvoj i saradnju, dok proces akreditacije porodilišta kao “bolnica prijatelja beba” podržava UNICEF, saopćeno je iz Federalnog ministarstva zdravstva.

(TI)

futura toneri veliki

biznis veliki

 

level baner

@ig_tuzla Pratite nas

LOGO FOOTER

Gradski informator - Tuzla na dlanu